Diş kaybı yaşayanlara müjdeli haber geldi. Japon'ya da yapılan bir araştırma sonucunda kaybedilen dişlerinizi yeniden çıkarabilmek için çalışmalar sürüyor.
Dünya üzerindeki teknolojinin her geçen gün inanılmaz bir hızla ilerlemesiyle sağlık sektöründe de gelişmeler kaydediliyor. Japonya'da yapılan bir çalışma ile birlikte diş sorunun ortadan kalkması hedefleniyor.
Diş için yapılan ilacın günümüzde hayvan deneylerinde, süt dişleri ve kalıcı yetişkin dişlerinden sonra 3'üncü nesil dişlerin oluşmasını sağladığı belirtiliyor. Diş ilacının 2030 yılına kadar genel kullanıma sunulması yönünde beklentiler bulunuyor.
Japonya'da yapılan araştırmanın başında bulunan Katsu Takahashi, dişlerin yeniden büyümesi diş hekimlerinin hayali olduğunu belirterek, "Ben lisans öğrencisi olduğumdan beri bu konuda çalışıyordum. Bunu gerçekleştirebileceğime olan güvenim tamdı." sözlerine yer verdi.
Fareler üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, geni eksik olan farelerin diş sayısının fazla olduğu keşfedildi. Gende bulunan "USAG-1" isimli bir proteinin diş büyümesini sınırlandırdığı keşfedildi. Araştırma sonucunda ise proteinin etkisinin kesilmesi halinde dişin büyümesi sağlanabilirdi.
Araştırma ekibinin başı olan Takahashi ve ekibi diş büyümesini engelleyen USAG-1 proteinine odaklandı. Bu proteini nötralize edebilecek bir antikor ilacın geliştirilmesiyle 2018 yılı ile birlikte dişi az olan farelere verilen ilaç yeni dişlerin çıkmasında etkisini gösterdi.
Yapılan araştırmalar ise 2021 yılında ABD'de yer alan bir bilimsel makalede yayınlanarak dünyanın dikkatiniçekti. Dünyanın diş yenileme ilacı olarak başlangıç kabul edilen bu olay günümüzde yeniden gündeme taşındı.
Araştırmalar ve çalışmaların sürdüğü günlerde diş çıkarma ilacının insan üzerindeki etkisi merak konusu oldu. İlacı insanların da kullanabilir hale gelmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
İnsan vücuduna karşı herhangi bir olumsuz etkisinin yaşanmamasına dair testlerin olumlu sonuçlanması halinde tedavi süreci başlayacak. Tedavide 2 - 6 yaş arasındaki anodontia (doğuştan diş eksikliği) bulunan çocukların tedavi edilmesi bekleniyor.