Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)-DOĞU KARADENİZ” adıyla dikkat çeken proje 25-29 Haziran 2025 tarihleri arasında Rize Çayeli’nde bulunan RTEÜ Eğitim Fakültesi ve Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde konaklamalı olarak gerçekleştirilmiştir.
DOĞU KARADENİZ’ de “DİSİPLİNLERARASI AFET EĞİTİMİ (DAFET)” PROJESİ
TÜBİTAK tarafından 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında (2024/1 çağrı döneminde) desteklenmesine karar verilen az sayıda kabul edilen projelerden biri olan “ Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)-DOĞU KARADENİZ” adıyla dikkat çeken proje 25-29 Haziran 2025 tarihleri arasında Rize Çayeli’nde bulunan RTEÜ Eğitim Fakültesi ve Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde konaklamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Proje yürütücülüğünü Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç.Dr. Kader BİRİNCİ KONUR hocamız yapmıştır.
Rizer RTEÜ ve TÜBİTAK işbirliği ile gerçekleştirilen proje 5 gün sürmüştür. “DAFET-Doğu Karadeniz” proje ekibinde, 6 farklı üniversite ve çeşitli kurumlarda görev yapan mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden, alanında etkin ve yetkin 20 öğretim elemanı bulunmaktadır. Katılımcılar projeye ait web sitesinde (www.dafetegitimi.com) yer alan başvuru formunu dolduran öğretmenler arasından çeşitli kriterler doğrultusunda seçilmiştir. Türkiye geneli 18 ilden 10 sosyal bilgiler, 10 fen bilimleri, 10 sınıf öğretmeni olmak üzere 30 öğretmen projeye katılmıştır.
Proje kapsamında katılımcılarla Rize ve Trabzon’da 25 farklı etkinlik yapılmış olup, bu etkinliklerde katılımcılar deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili çeşitli deneyimler elde etmişlerdir. Etkinlik içeriklerinde işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, STEM, atölye çalışmaları, sahada gezi-gözlem, üretken yapay zeka araçları, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları açık ve kapalı alanlarda uygulama fırsatı bulmuşlardır. Ayrıca karşılaşılan doğal afetlerde bizzat görev alan AFAD, UMKE’ den bir ekip de proje kapsamındaki etkinliklerle ilişkili olarak önemli katkılar sunmak amacıyla projemize destek vermişlerdir.
Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım “DAFET-DOĞU KARADENİZ” projesinin amacı:
Haberlerde de sıkça izlediğimiz son yıllarda artan yıkıcı doğa olayları kapsamında doğal afetler konusunda bilinçlendirme ve eğilimin artması gerekliliği bu projenin önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Disiplinlerarası, Afet ve Eğitim kavramlarını bir araya getirmeyi planlayan bu projede; Türkiye’nin dört bir yanından farklı branşlara sahip öğretmenleri “disiplinlerarası afet eğitimi” teması etrafında bir araya getirmeyi hedefledik. Farklı disiplinlere yönelik ilgi ve işbirliğinin arttırıldığı bu sürecin, öğretmenlerimizde farklı disiplinlerin nasıl bir araya getirilebileceği konusunda bilgi ve tecrübelerini arttırdığını ve doğal afet okuryazarlığını geliştirdiğini görmekteyiz.
Güçlü ve Deneyimli Proje Ekibi
“2009 yılından bu yana aynı proje çekirdek kadro ile farklı zaman, mekân ve isimler altında çok sayıda TÜBİTAK projesi gerçekleştirdik. Bu başarıdaki disiplinlerarası ekip ruhunun mimarları Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet TEKBIYIK, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader BİRİNCİ KONUR, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ ve Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ayça KARTAL’ dır. Ayrıca 6 farklı üniversiteden uzman, eğitmen ve rehber hocalarımızın desteğiyle de proje başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu projenin ülkemize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Kapanış programı yapıldı ve katılımcılara belgeleri takdim edildi.
Kapanış programına gelen Rize İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim AKMEŞE etkinlik atölyelerini ziyaret ederek katılımcı öğretmenlerle bizzat ilgilendi. Sürecin nasıl ilerlediğini yakından takip etti, öğretmenlere bazı önerilerde bulundu ve memnuniyetini ifade etti. Kapanışta ayrıca Trabzon AFAD İl Müdür yardımcısı Ahmet Ender PERVANLAR ve Erkan Akpınar, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı, proje ekibi ve katılımcıları, basın mensupları ve ilgililerden oluşan çok sayıda katılımcı yer aldı. Çayeli Belediye Başkanı bölgenin turizm potansiyeline dikkat çekerek katılımcıların turistik alanları, çay bahçelerini ziyaret etmeleri ve yöresel gastronomi açısından destekte bulundu.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Kader BİRİNCİ KONUR yaptığı konuşmada, TÜBİTAK, TÜBİTAK BİTO, Çayeli Belediye Başkanı Sayın İsmail HAKKI ÇİFTÇİ, ev sahibi kurum Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Eğitim Fakültesi, paydaş üniversiteler Trabzon Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Eğitim Fakültesi Dekanlıkları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere diğer İl Milli Eğitim Müdürlükleri, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trabzon DSİ 22. Bölge bünyesindeki Taşkın Müzesi, Çayeli Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü, Hanedar Pastaneleri, Neşe Çay ve Kurular Market’e desteklerinden ötürü teşekkür etti.