DOSYA HABER - Kenevir dokumacılığında geleneksel ile modern üniversitelilerin elinde birleşecek

DOSYA HABER - Kenevir dokumacılığında geleneksel ile modern üniversitelilerin elinde birleşecek

GÜNCEL 1.08.2023 11:48:54 0
DOSYA HABER - Kenevir dokumacılığında geleneksel ile modern üniversitelilerin elinde birleşecek

SAMSUN (AA) - VEYSEL ALTUN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında Samsun'un Vezirköprü ilçesini "Türkiye'nin Kenevir Ekim Merkezi" olarak ilan etmesinin ardından kentte kenevirle ilgili yatırım ve akademik çalışmalar hız kazandı.

AA'nın üniversite tercih dönemi için hazırladığı ve bu yıl ilk kez öğrenci kabul edecek yeni bazı ön lisans programlarıyla ilgili detayları aktardığı 5 bölümlük haber dosyasının bu dördüncü bölümünde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ladik Meslek Yüksekokulu Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı programı ele alındı.

Halı ve yün fanila dokumacılığı ile öne çıkan Ladik ilçesinde, dokuma kültürünün yaşatılması, kenevir dokumacılığının yaygınlaştırılması ve bu konuda eleman yetiştirilmesi için OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulu bünyesinde Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı programı açıldı.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, AA muhabirine, Samsun'un kenevir üretiminde yeniden söz sahibi olmaya hazırlandığını, bu kapsamda üniversite olarak yaptıkları çalışmaların yanı sıra alandaki mesleklerle ilgili bölümler de açmaya çalıştıklarını söyledi.

Ladik ilçesinin geleneksel dokumacılıkta öne çıktığına işaret eden Ünal, "Ladik Meslek Yüksekokulunda, geleneksel Türk kültürünü merkeze alan kenevir halı ve kilim dokumacılığı ile alakalı bölüm kuruldu. Bu yıl ilk kez öğrenci alacağız. Bölgemizde istihdam edilecek olan iş gücüne baktığımızda, yakınımızda boya, dokuma ve tekstil üzerine çok ciddi bir yapılanma var. İstihdam ihtiyacı olan fabrikalar kuruldu." dedi.

Bölgede artık kullanılmayan örgü tezgahlarının hem eğitim amacıyla yüksekokulda kullanılması hem de müze formatında okulda sergilenmesinin hedeflendiğini anlatan Ünal, "Kenevirden üretilen hırka, gömlek, çanta, heybe, urgan gibi ürünler Ladik ve çevre ilçelerin kadim kültüründe yıllardır yer etmiş durumda. Modern teknoloji ile geleneksel ürünlerin yeniden imalatı ile gençler hem kültürel açıdan kökleriyle buluşacak hem de meslek sahibi olarak okullarından mezun olacak." diye konuştu.

Amaçlarının özellikle organize sanayi bölgelerinde açılacak olan fabrikalarda istihdam edilebilecek insan yetiştirmek olduğunu vurgulayan Ünal, istihdamın yanı sıra öğrencilerinin geliştirdikleri projelerle kendi işlerini de kurmalarını istediklerini dile getirdi.

- "Kenevir tekstilde ciddi bir cazibe oluşturdu"

Samsun'da kenevir konusunda kısa sürede önemli gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Ünal, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın 2019'da, 'Kenevirin ana yurdu Samsun Vezirköprü' açıklamasından sonra ürün olarak çok ciddi bir cazibe haline geldi. OMÜ'nün öncelikli alan tanımlamasıyla da buradaki ürünün endüstriyel bir ürüne dönüşmesi sağlandı. O yıllarda 350 dönüm gibi bir rakamda kenevir ekilirken bugün sözleşmeli tarımla, alım garantisiyle 7 bin dönüm gibi bir alana dönüştü. Burada kenevirin sadece lifi değil, kenevirin endüstriyel bir ürüne dönüşmesiyle ancak kazanç elde edilebilirdi.

Bizim yaptığımız hatta patentlediğimiz, patentini de ticarileştirdiğimiz çalışmalarla kırtığı (sapı), lifi ile ciddi bir kazanç imkanı ortaya çıktı. Yatırımcı olarak bölgeye gelen firmaların üreticiyle doğrudan çalışması, tohumu vermesi, ekimi yapması, bakımının üretici tarafından yapılması ve alım garantisi olduğu için cazip bir hale dönüştü. Tekstilde ciddi bir cazibe oluşturdu. Yaklaşık olarak 3 bin istihdamı olacak şirketler buraya geldi. Yeni şirketlerle bir takım görüşmeler var." ​​​​​​​


Haber Kaynak : AA

Haber Kaynak

admin admin