Dünyanın en mutlu ülkelerinde yaşayanların sırrı ne? İşte her şeye rağmen mutlu olmanın 5 yolu!

Mutluluğu pahalı bir hediyede, lüks restoranlarda veya ulaşılması zor hayallerde aramak insanı hayal kırıklığına ve dolayısıyla mutsuzluğa sürüklüyor.

SAĞLIK 13.02.2024 12:56:00 0
Dünyanın en mutlu ülkelerinde yaşayanların sırrı ne? İşte her şeye rağmen mutlu olmanın 5 yolu!

Pandemi, savaşlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi olayların yaşanmaması günümüzde artık mümkün değil gibi görünüyor. Bunların yanında hayat pahalılığının artması, küresel ekonomik kriz de insan hayatını olumsuz etkileyen faktörlerden. 

Ancak Psikolog Ragnhild Bang Nes tüm bunlara rağmen neşeli olmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Nes, dünyanın en mutlu ülkelerinde yaşayan insanların stratejilerini uygulamanın mutluluğa önemli ölçüde katkı sunabileceğini belirtiyor. 
KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER

En basit sosyal etkileşimler bile bizi mutluluğa yaklaştırıyor. Ünlü filozof Aristo'nun deyimiyle, “İnsan sosyal bir hayvandır.” Toplu halde yaşama insanın doğasından gelen bir özellik. Aristo'ya göre yalnızlık mutluluğa iyi gelmiyor.

Yapılan araştırmalar, en mutlu ülkelerin güçlü topluluk hislerine sahip olan ülkeler; en mutlu insanların ise ihtiyaç duyduklarında güvenecekleri birilerine sahip olan insanlar olduklarını gösteriyor. 

Sosyal temas içerisinde olmayan insanların, hastalığa en çok yakalanma riski olan insanlar olduğu tespit edilmiş durumda. Bunun aksine sosyal desteği güçlü olan kişiler ise daha mutlu, daha sağlıklı ve daha uzun yaşıyor. 


FİZİKSEL AKTİVİTE

Egzersiz, birçok çalışma tarafından zihinsel sağlığın büyük bir müttefiki olarak tavsiye ediliyor. Düzenli egzersiz yapmak insana mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanmasını sağlıyor, bu hormon da stresin yol açtığı yıpratıcı etkileri azaltıyor. Şehir yaşamının neden olduğu günlük stres ve hareketsizlik ile gelen hastalıklardan günde 3 kez egzersiz yaparak korunmak ve sağlıklı kalmak mümkün. 


ANI YAŞAMA

Yapılan araştırmalara göre insanlar uyanık oldukları vakitlerinin yüzde 46,9'unu yaptıkları şeylerin dışında bir şeyler düşünerek geçiriyor. Bu dalıp gitmeler onları mutsuz kılıyor. Oysa pek çok felsefi ve dini öğretiye göre, mutluluğun sırrı anı yaşamakta gizli. Bu gelenekleri tatbik etmek isteyen kişilere zihnin bu geziciliğine karşı koyma ve anı yaşama becerisi öğretiliyor. 


YENİ ŞEYLER DENEMEK VE ÖĞRENMEK

Araştırmalar, yeni şeyler öğrenmenin beyindeki nöronları harekete geçirebildiğini gösteriyor. Belli bir rutine bağlı kalmadan yaşayan insanlar, kendilerini bir rutine uyanlara göre daha iyi hissediyor. Daha mutlu hissetmek için hayatımızı monotonluktan kurtarmamız, yeni şeyler denemeye açık olmamız gerekiyor.


İYİLİK YAPMAK VE YARDIM ETMEK

Yapılan araştırmalar, gönüllü işler yapan insanların yapmayanlara göre daha mutlu olma eğiliminde olduğunu doğruluyor. Çoğumuz, bir iyilik yaptıktan sonra sıcak ve yoğun duygular hissediyoruz. Sosyal psikolog Naomi Eisenberger, bu sıcak hissin nörolojik bir nedeni olduğunu söylüyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!