Erzurum Valiliği tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla "Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı’nın Kadınları – Yüzyılın Kadın İstihdamı: İş Pozitif" Tanıtım Programı düzenlendi. Program, Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programda konuşma yapan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, kadınların toplumsal kalkınmadaki önemine vurgu yaptı. Kadınların güçlü olduğu bir toplumun, güçlü bir Türkiye anlamına geldiğini belirten Vali Çiftçi, kadın istihdamını artırmaya yönelik son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. 2024 yılı itibarıyla Erzurum’da 1.371 kadının mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarından faydalandığını dile getiren Çiftçi, 2025 yılının başında ise bu sayının 280’e ulaştığını belirtti. Kadınların iş gücüne katılımının artırılması için İŞKUR aracılığıyla çeşitli eğitim ve istihdam programlarının sürdüğünü kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise konuşmasında, Anadolu’da kadınların sanayide, teknolojide, ticarette ve birçok alanda gösterdikleri başarının büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Kadınlar Günü vesilesiyle Ankara’da düzenlenen "Sanayide Kadın Eli Projesi" ödül törenine katıldığını belirten Işıkhan, Erzurum’dan İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meryem Kübra Alioğulları’nın ödüle layık görüldüğünü açıkladı.
Bakan Işıkhan, "İş Pozitif; kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alan, iş arayan ile işvereni çevrimiçi olarak bir araya getiren bir iş birliği sistemidir. Proje kapsamında bir yıl boyunca pilot illerde İŞKUR bünyesinde İş Pozitif Ofisleri kurduk ve birçok ilde kadın istihdam fuarları düzenledik. Bu projeyle 900 bini aşkın kadını istihdama kazandırdık" dedi.
Program kapsamında tanıtımı yapılan İş Pozitif Kadın İstihdam Programı, kamu kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kadın kooperatiflerini bir araya getirerek kadın istihdamını artırmayı hedefleyen bir iş birliği sistemi olarak öne çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde 8 bakanlığın ortaklığıyla ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde hayata geçirilen proje, kadınlara yönelik istihdam, mesleki eğitim, mali destek, hibe, ortaklık, ihracat, girişimcilik, bilgilendirme ve danışmanlık gibi birçok alanda fırsatlar sunuyor.
Konuşmaların ardından fuar açılışı gerçekleştirilerek, kadın istihdamını artırmaya yönelik projeler tanıtıldı.