Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün geçen yıl ürettiği 56 milyon 43 bin 621 metreküp suyun, yüzde 39'unun kayıp ve kaçak olduğu ortaya çıktı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün geçen yıl ürettiği 56 milyon 43 bin 621 metreküp suyun, yüzde 39'unun kayıp ve kaçak olduğu ortaya çıktı. Bu ciddi oran, suyun büyük bir kısmının israfına yol açarken, belediye yetkilileri kayıp-kaçak oranını düşürmek için yeni tedbirler almayı hedefliyor. İşte bu önemli konuda yapılan çalışmalar ve geleceğe yönelik planlar…
Sayıştay’ın 2023 yılına ait Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Denetim Raporu, 56 sayfa ve 20 önemli bulgu içeriyor. Raporun dikkat çeken bulgularından biri, içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki yüksek kayıp-kaçak oranı oldu. Sayıştay denetçileri, bu sorunun hukuki çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, son üç yıldaki kayıp-kaçak oranlarına da raporda yer verdi.
Müfettişler, “Söz konusu Yönetmelik’in “Su kayıplarının azaltılması” başlıklı 9’uncu maddesine göre; İdareler su kayıp oranlarını, büyükşehir ve il belediyesinde 2023 yılına kadar en fazla %30, 2028 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine; diğer belediyeler su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla %35, 2028 yılına kadar en fazla %30, 2033 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlüdür” ifadelerini kullanırken, 2023 yılındaki kayıp kaçak oranının yüzde 39 olduğunu kaydettiler.
ESKİ tarafından yapılan açıklamada, kayıp-kaçak oranına ilişkin gerekli çalışmaların yapılacağı belirtilirken, Sayıştay denetçileri, su kayıplarının kontrolüne yönelik mevzuat gerekliliklerinin tam anlamıyla yerine getirilmediğini de tespit etti.
Müfettişler, raporlarında şu tespiti yaptı: "ESKİ tarafından su kaynakları, arıtma tesisleri, ana ve alt depolar ile terfi merkezlerinin çoğunda debi ölçer cihazı bulunmadığı için su kayıp ve kaçaklarının sağlıklı bir şekilde ölçülemediği belirlenmiştir. Yapılan incelemede, su kaynaklarının çıkış noktası, bazı arıtma tesislerinin giriş ve çıkış boru hatları, ana ve alt depoların giriş ve çıkış boru hatları üzerinde debi ölçer cihazlarının bulunmadığı, bu nedenle 3 merkez ve 17 ilçe dışındaki 14 ilçede kaynak ve alt bölgeler bazında su kayıp-kaçak oranlarının ölçülmesinin mümkün olmadığı görülmüştür."