Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine başlatılan enflasyonla mücadele kapsamında bakanlıkların çalışmaları devam ediyor.
Türkiye'de yetkili tüm kurumlar enflasyonun önüne geçmek için topyekûn seferberlik ilan etti. Dün Kabine Toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Tunç, 1 Eylül'de kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını belirtti. Sözlerine devam eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışının yüzde 25’i geçemeyeceğini açıkladı.
Fahiş kiraların temel kaynaklarından biri olan boş evlere ise devlet ek vergi getireceğini duyurdu. Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de boş evlerden vergi alınması planlanıyor. Hedef, bu yolla kiralık konut sayısında artışı sağlamak.
Konuyla ilgili açıklamlarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, “Kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi, artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesi mülk sahiplerini bu yola itti. Son günlerde evini satışa çıkarmak isteyenler arttı ve bu artışın sürmesini bekliyoruz.” dedi.
"Evi boş tutamazsın denildiğinde ev sahibi bir yolunu bulur. Bir akrabası, tanıdığı ile sözleşme yapar ve sahte sözleşmeler patlar." diyen Hakan Akdoğan, "Cezalandırma sistemi üzerinden gitmek yerine alternatif çözümlere odaklanmalıyız. Mesela nasıl kamu sosyal konutta sübvansiyon yapıyor ya da kamu bankaları üzerinden kredi faizini düşürerek vatandaşa imkân tanıyorsa, kirada da bu olabilir." dedi.
Sözlerine devam eden Akdoğan, "Kamu kurumu, tespit edilen boş evleri ev sahiplerinden kendi kiralar, ulaşılabilir fiyatla ihtiyaç sahibine kiraya verir. Elbette kira krizine asıl çözüm üretim. Ama onun için gerekli olan iki-üç yıllık süreçte bu tip yollar denenebilir” dedi.