Acı bir tada sahip olan ancak yemeklere hoş bir aroma veren biberiye tam bir vitamin deposu. Yüzyıllardır tıbbi amaçlar için kullanılan bu bitki, iyi bir demir kaynağı. Biberiyenin faydaları nelerdir?
Akdeniz bölgesine özgü hoş kokulu bir bitki olan biberiye acı bir tada sahip. Birçok yiyeceğe hoş bir tat ve aroma veren bu bitki yemeklerde, çayda, esansiyel yağ veya sıvı ekstrakt olarak da kullanılabiliyor.
İyi bir demir kaynağı olan biberiye, kalsiyum ve A, C ve B-6 vitaminleri yönünden zengin. Bu özellikleri sayesinde yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanılıyor.
Biberiye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülen zengin bir antioksidan ve antiinflamatuar bileşik kaynağı.
Bilişsel bir uyarıcı olarak kabul ediliyor ve hafıza performansını ve kalitesini artırmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca uyanıklığı, zekayı ve odaklanmayı arttırıyor.
Biberiye aroması, kronik anksiyete veya stres hormonu dengesizliği olanlarda ruh halini iyileştirme, zihni temizleme ve stresi hafifletme ile ilişkilendirilmiş durumda.
Bitkinin yağının saç büyümesini teşvik ettiği, kelliği önlediği, beyazlamayı yavaşlattığı, kepek ve kuru saç derisini tedavi ettiği biliniyor.
Biberiye sıklıkla mide ekşimesi, bağırsak gazı, karaciğer ve safra kesesi şikayetleri ve iştahsızlık gibi sindirim sorunları için kullanılıyor.
Biberiye özellikle bakteriyel enfeksiyonlara karşı güçlü. Cildi etkileyen Staph enfeksiyonlarının önlenmesiyle bağlantılı.
Düşük dozda alındığında güvenli olan biberiye çok büyük dozlarda tüketilirse kusma, spazm ve hatta akciğer ödemi gibi ciddi yan etkilere neden olabiliyor. Bu yüzden beslenmeye eklemeden önce doktora danışmak gerekiyor.