22. hafta hamilelikte sizde ve bebeğinizde birçok değişim yaşanır. Peki anne karnında 22 haftalık bebek gelişimi nasıl olur?
9 ay 10 günlük hamilelik süreci 40 haftaya denk gelir. Doğumun olacağı zamanı daha iyi belirlemek için doktorlar, hamileliği ay olarak değil hafta olarak takip etmeyi tercih eder. Doktoruyla hafta takibi yapan bazı hamile adayları, aynı zamanda hangi ay içinde olduğunu da merak edebilir. Hamilelik hesaplamasına göre, 22. haftada gebeliğin 5. ayında olunur. Hamilelikte 22. haftanın bitimiyle 5. ay da bitmiş olur.
Peki 6 aylık gebelik kaç haftalıktır? Hamilelik hesaplamasında 23-27 haftalar arası, gebelikte 6. ayı ifade eder. 6 aylık gebelik, hamileliğin 23. haftasında başlar ve 27. haftasının sonunda biter.
Küçük bir insan görüntüsüne kavuşan 22 haftalık bebek anne karnında pek çok hareket yapabilir. El, kol ve bacaklarını hareket ettirebilir. Kollarını ve bacaklarını oynatır. Kavraması giderek güçlendiği için rahimde bazen göbek bağını sıkıca tutabilir.
Bükülmek, dönmek ve hatta ara sıra takla atmak için rahmin içinde bolca yeri vardır. Bu yüzden de minik vücudunu rahatlıkla döndürebilir, gerinir, yer değiştirir. Yüz mimikleri yapar, yüzündeki gülümsemesi, ağzını açıp kapatması ultrasonla görülebilir. 22 haftalık bebek anne karnında hareket etmesinin yanı sıra uyur. Yeni doğmuş bir bebek gibi günün belli zaman dilimlerini uyuyarak geçirir.
Evet, 22 haftalık bebek anne karnında bacaklarıyla minik tekmeler atar. Bebekler bu haftalarda oldukça hareketlidir. İskelet sistemi kıkırdaktan kemik yapıya dönüşmeye başladığı için 22 haftalık bebeğin hareketleri giderek güçlenir. Vücudunu ve başını hareket ettirdiği gibi minik bacaklarıyla da gün içinde pek çok hareket yapar.
Bebeğin hareketleri anne adayı tarafından kelebek kanadının çırpışı, yaprak kıpırtısı, seyirme, hafif kayma şeklinde hissedileceği gibi mini tekme olarak da hissedilebilir. Bu hareketler henüz anne adayı tarafından her gün olmasa da haftalar ilerledikçe daha düzenli şekilde fark edilebilir.
Hamileliğin 22. haftasında anne adayının karnı, artık dışarıdan fark edilecek büyüklüktedir. Bebeğin haftalar ilerledikçe kilo ve boyunun artması, 5. ayın sonunda anne karnının iyice belirginleşmesine neden olur. Bebeğin içinde büyümesini sürdürdüğü rahim 22 haftalık gebelikte, göbek deliğinin hizasına iyice yükselir. Çoğu anne adayı bu haftada bebeğini göbeğinin orta bölgesi ile birkaç parmak üzerinde rahatlıkla hissedebilir.
Gebelikte mide bulantısı, anne adaylarının büyük kısmında görülen şikayetlerden biridir. Gebeliğin başlamasıyla birlikte anne adayının vücudunda hızla değişim gösteren hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı, koku hassasiyeti nedeniyle de oluşabilir.
Genellikle hamileliğin 4-8. haftaları arasında görülen, 16. haftadan itibaren azalmaya başlayan mide bulantılarını, bazı anne adayları 22. haftada da hissedebilir. Bu haftalarda yukarıya doğru çıkan rahim, mideye basınç yapabilir. Bu basınçla birlikte mide asidi de yemek borusundan yukarı doğru çıkar. Bu değişim 22 haftalık gebelikte bulantının oluşmasına neden olabilir.