Hamileliğinizin bu haftaları bebek odası, kıyafetleri ve aksesuarlarının alışverişini yapmak için oldukça uygun. Hamileliğin son haftalarında kilo alımı nedeniyle alışveriş yapmanız ve hareket etmeniz zorlaşabilir.
Erken doğum riskini de göz önüne alarak bebek için hazırlık listesi oluşturup, doğum çantanızı hazırlamayı hamileliğin son haftalarına bırakmamalısınız. Doğum için hazırlayacağınız hastane çantası gibi, doğum sonrasında sizin ve bebeğiniz için gerekli kıyafet ve malzemeleri de tüm detaylarıyla düşünüp 29. haftadan itibaren tamamlamaya başlayabilirsiniz.
29 haftalık gebelik hamileliğin 7. ayına denk gelir. Hamileliğin fiziksel ve duygusal olarak en yoğun geçtiği bu dönem hamileliğin 3. trimesterinin henüz başlarıdır. 29 hafta 6 günlük gebelik kaç aylık oluyor? diye merak eden anneler de hamileliğinin 7. ayını yaşamaktadır.
Gebelik sürecini ay olarak hesaplamak, bebeğin doğum tarihinde bazen yanılgıya neden olabilir. Bazı ayların dört haftadan fazla olması, doğum haftasının tam tespitini zorlaştırabilir. Bu nedenle doktorlar, hamileliği haftalar şeklinde hesaplar ve takip eder. 28-31 haftalar arası, gebeliğin 7. ayıdır. Buna göre hamileliğin 7. ayı, 28. haftada başlar ve 31. haftanın sonunda biter.
Anne karnındaki bebek hamileliğin 29. haftasında da büyümesini sürdürür. Anne karnında fiziksel olarak oldukça aktif olan bebeğin kemik yapısı giderek sertleşir. Her bebeğin kendine has bir gelişim çizgisi olsa da, önceki haftalarda bebeğin başı vücuduna göre daha büyük iken, bu haftalarda artık vücudu ile orantılı hale gelir. Bebeğe benzer bir görüntüye kavuşur. 29 haftalık bebeğin beyin gelişiminin yanı sıra kasları ve akciğerleri de olgunlaşmaya devam eder. Cildi çıkan ilk tüylerin dökülmesi ile pürüzsüzleşir. Bazı bebeklerde bu haftalarda saçlar çıkmaya başlamış olabilir.
Gebeliğin 29 haftasında bebeklerin bir kısmı hala rahim içinde oturur pozisyonda yani makat gelişte durur. Bir kısmıysa anne karnındaki pozisyonunu değiştirip, baş aşağı durmaya başlamış olabilir. Bebek bu duruşunda, aşağıya doğru hareket ederek, başını rahim boynu olarak bilinen servikse doğru çevirir.
29 haftalık bebeğin anne karnında baş aşağı dönmüş olması, doktorlar tarafından erken doğumun habercisi olarak yorumlanmaz. Bu duruş pozisyonu bebek için normal kabul edilir. Bu hafta bebek henüz dönmemişse bile bundan sonraki haftalarda baş aşağı pozisyona döner.
Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyüp gelişir. 29 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1 kilogramın üzerine çıkar. 29 haftadan sonra her bebeğin alacağı kilo miktarı farklılık gösterebilir.
Genelde 30. haftada bebeğin kilosu ortalama 1,3 kilogram, 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Anne karnındaki bebek yaklaşık olarak 35. haftada 2,5 kilograma, 36. haftada 2,7 kilograma, 37. haftada 2,8 kilograma, 38. haftada 2,9 kilograma, 39. haftada 3,4 kilograma, 40. haftada ise 3,5 kilograma ulaşır.
Sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilosu 2,5 ila 4 kilogram aralığında değişir. Ancak tüm bebeklerin anne karnında aynı gelişimi göstermemesi nedeniyle kilosunun da farklı olacağı unutulmamalıdır. Haftalar içinde alınan ve doğumda erişilen kilo miktarı, bebekten bebeğe hatta cinsiyete göre değişebilir.
37. haftadan önce gerçekleşen doğumlar, erken doğum olarak adlandırılır. Bebeklerin doğumun son 3 ayında erken doğması halinde yaşama şansı yüksek olur. 29 haftalık doğan bebek yaşayabilir. 29 hafta gebelikte bebeğin akciğerlerinde küçük hava yollarının çoğu yerini almıştır. Aynı zamanda küçük hava keseciklerinin sayısı da artmıştır. Bu hava keseciklerinin içindeki yüzey basıncını azaltan surfaktan maddesi de oluşmaya devam eder. Bebeğin akciğerleri gelişirken doğum sonrasına hazırlık için ritmik olarak soluk alıp verir. Tüm bu gelişmeler bebeğin erken doğum durumunda tıbbi yardımla yaşamasına imkan verebilir.