Gıdalara bulaşan kimyasalların sağlığı olumsuz yönde etkilediği herkes tarafından biliniyor.
Plastik maddelerde bulunan ftalat isimli kimyasal birçok şekilde insan vücuduna nufüz ediyor. Araştırmalar da bunların ambalajlar ve hatta gıda işleyicileri tarafından giyilen plastik eldivenlerden bile gıdalara bulaşabileceğini gösteriyor.
Tıbbi çalışmalar, bu tür ürünlere dayalı bir beslenmenin, kalp krizi ve felç, obezite, hipertansiyon, meme ve kolorektal kanser dahil olmak üzere birçok hastalık riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden insanlar aşırı işlenmiş gıdaları yemekten kaçınmalı. Ancak risk hamileler için daha büyük.
FAST FOOD TARZI BESLENME EN TEHLİKELİSİ
Yakın zamanda yayınlanan araştırmaya göre, hamburger sipariş etmeden veya hazır ambalajlı bir hamur işi almadan önce iki kez düşünmelisiniz. Zira bunların tüketimi, hamilelik sırasında ftalatlara maruz kalmaya yol açıyor.
Hamile kadınlar için daha yüksek risk oluşturan gerçek gıdalar değil, gıdaya yemeden önce temas eden ambalajlar. Yüksek derecede işlenmiş yiyeceklerin alımındaki artışlar, metabolik sendrom ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi kronik hastalıklardaki artışla bağlantılı.
KİMYASALLAR PLASENTANIN KANINA KARIŞIYOR
Kanıtlara göre hamilelik sırasında tüketilen kimyasallar, plasenta yoluyla kan dolaşımına ve ardından fetüsün kan dolaşımına karışabilir. Araştırmacılar, kimyasalın fetüste oksidatif strese ve inflamatuar bir aşamaya neden olabileceğini belirtiyor.
Önceki literatür, hamilelik sırasında ftalatlara maruz kalmanın düşük doğum ağırlığı, erken doğum, otizm ve DEHB gibi çocuk ruh sağlığı bozuklukları riskini artırabileceğini gösteriyordu. Çocuk doktoru Sheela Sathyanarayana'ya göre annelerin maruz kaldığını bu kimyasal plasentayı geçip fetal dolaşıma girebilir.
AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALARDA FTALAT ORANI YÜKSEK
Analiz, bin 31 hamile kadının verilerini içeriyor. Araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların katılımcıların beslenmelerinin ortalama yüzde 38,6'sını oluşturduğunu buldu. Ultra işlenmiş gıdaların içerisinde yüzde 13 daha yüksek ftalat vardı. Bu miktar çalışmadaki kadınlardan alınan idrar örneklerinden elde edildi.
Bu tür abur cuburlar çoğunlukla gıdalardan elde edilen yağlar, şeker ve nişasta gibi maddelerden yapılıyor. Ancak görünüşlerini veya raf ömrünü uzatmak için işlenmeleri gerekiyor. Özellikle fast foodlarda tehlike oldukça fazla. Zira çalışanların giydiği eldivenler ve depolama, hazırlama, servis ekipmanı veya araçları ana maruz kalma kaynakları olabilir.
HAMİLELER TAZE GIDALAR TÜKETMELİ
Uzmanlara göre bu tehlikeden en çok taze gıdalara ulaşmanın zor olduğu yerlerde yaşayan kadınlar etkileniyor. Hamile kadınların mümkün olduğu kadar aşırı işlenmiş gıdalardan kaçınmaya çalışması ve bunun yerine meyve, sebze ve yağsız et tüketmesi gerekiyor.