Mantar enfeksiyonları özellikle nemli yerlerde daha bulaşıcı bir hal alıyor. Bu risk barındıran ortamlardan biri ise havuzlar.
Yaz ve uzun zamandır beklenen tatil sezonu geldi. Birçok kişi günlerini havuz başında yüzerek ve uzanarak geçirmenin tadını çıkarıyor.
Havuz çevresinde çıplak ayakla yürümek ise özellikle çocuklar için en eğlenceli ve rahat seçenek gibi görünse de ayak sağlığı uzmanları şiddetle karşı çıkıyor. Nedeni ise basit: Tırnak mantarı tehlikeli var.
Yüzme havuzları ve diğer nemli alanlar, aslında ayak ve ayak tırnaklarında enfeksiyonlara neden olabilen mantarların üreme alanları. Yapılan bir anket ise, İngilizlerin yüzde 25'inin tırnak mantarından muzdarip olduğunu, ancak yalnızca yüzde 11'inin bunun arkasındaki nedenlerin farkında olduğunu gösteriyor. Ankete katılan kişilerin yüzde 89'u tırnak mantarı enfeksiyonunun ne anlama geldiği hakkında hiçbir bilgisi olmadığını itiraf ediyor.
Mantar enfeksiyonları tırnaklarda sararma ve kalınlaşma ile kendisini belli ediyor. Ayrıca tırnakların çatlamasına, kırılmasına veya yukarı kalkmasına neden olabiliyorlar.
Tırnak mantarı günlük hayatı da önemli ölçüde etkileyebiliyor. Parmak arası terlik veya sandalet gibi açık ayakkabılar giyerken rahatsızlığa, ağrıya ve utanmaya neden olabiliyor. Sözkonusu ankete katıların yüzde 52'si ayak tırnağı mantarının en rahatsız edici yönü olarak ağrıyı tanımlarken, yüzde 32'si utanç duygularını dile getiriyor. Yanıt verenlerin yarısından fazlası ise mantar varlığı nedeniyle açık ayakkabı kullanmayı bıraktığını, yüzde 56'sı yüzmekten veya egzersiz yapmaktan kaçındığını bildiriyor.
Pratisyen hekim ve ayak uzmanı Dr. Gil Jenkins'e göre kötü bir üne sahip olan bu durumun tedavi olmaksızın ortadan kaldırılması zor. Jenkins, bir mantar enfeksiyonundan şüphelenilmesi durumunda erken tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Zira önce ayaklara, ardından da vücudun diğer bölgelerine dokunmak, mantarı diğer bölgelere yayabiliyor ve potansiyel olarak başkalarına bulaştırabiliyor.
Jenkins, mantarı tedavi etmek için bir eczaneden mantar önleyici krem satın almanızı tavsiye ediyor. Tam iyileşme üç aydan bir yıla kadar sürebiliyor. Ona göre ayrıca tırnakları temiz tutmak, düzenli olarak kesmek, aşırı terlemeye neden olan ayakkabılardan kaçınmak ve başkalarıyla havlu, yatak takımı, çorap veya ayakkabı paylaşmaktan kaçınmak gibi noktalara da dikkat etmek gerekiyor.
Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ise kalıcı tırnak kaybı ve tekrarlayan enfeksiyon gibi durumlara yol açabiliyor. Bu durum ayak ülseri gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğinden diyabetli bireyler özellikle dikkatli olmalı.