meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Her Gün Bir Tane Yiyin Kanseri Unutun!

Kanser, yaşamı kısıtlayan en kritik hastalıklar arasında gittikçe daha belirgin bir yer kaplıyor. İllik bir hayat sürme ve yanlış beslenme gibi faktörlerin kanseri daha fazla tetiklediği aşikar.

SAĞLIK 31.07.2023 14:11:00 0
Her Gün Bir Tane Yiyin Kanseri Unutun!

Kesin bir korunmayı tek bir gıdanın sağlayamayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat doğru gıdaları daha fazla tüketerek, riski minimalize edebilirsiniz. Dr. Soma Mandal, "Kanser riski ile beslenme arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu biliyoruz" diye belirtiyor.

Dr. Mandal, genellikle bitkisel gıdalara, özellikle de yüksek lifli ya da parlak renkli (birçok antioksidan içerdiğine işaret) olanlara güvenebileceğinizi vurguluyor. Bazı gıdalar, hücre hasarını ve iltihabı engellemeye yardımcı olabilecek bileşenler içerir ki her ikisi de kanser riskini artırabilir. İşte bu kanserle mücadelede yardımcı besinler…

BROKOLİ

Turpgil sebzeler, brokoli gibi, glukozinolat denilen sülfür içerikli kimyasallarla doludur. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından belirtildiği gibi, çiğneme ve sindirme sürecinde, hücre hasarı ve iltihabı ile savaştığı ve hatta tümörlerin oluşumunu engellediği kanıtlanan indol-3-karbinol ve sülforafan gibi bileşenlere ayrışırlar.

KETEN TOHUMU

Keten tohumu, kanser riskini düşürmeye yardımcı olan ana alfa-linoleik (ALA) omega-3 yağ asitlerinin kaynağıdır. Klinik denemeler, keten tohumunun mevcut kanserli bireylerde tümörlerin büyümesini yavaşlatma potansiyeli olduğunu ortaya koymuştur.

YEŞİL ÇAY

NCI, çay tüketiminin bir dizi kanser riskini azalttığını belirtiyor. Ve yeşil çayın normal çaylardan daha fazla etkili olduğu düşünülüyor. Yeşil çay, epigallocatechin gallate ve epicatechin gallate gibi polifenollerle doludur. Bu bileşenler, hücreleri kansere yol açan hasardan koruma yeteneğine sahiptir. Dr. Mandal, "Yeşil çayın içeriği, kanser hücrelerini besleyen kan damarlarının büyümesini engelleyebilir" diyor.

LAHANA

Bu da bir başka turpgil sebze olup, kansere karşı mücadelede etkili bir besin kaynağıdır. Tek bir kase kıyılmış lahana, hücre hasarına neden olabilecek ve potansiyel olarak kansere yol açabilecek serbest radikalleri hapsedebilen A ve C vitaminleri gibi kuvvetli antioksidanlardan fazlasıyla sağlar.

ELMA

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ne (AICR) göre, düzenli olarak elma tüketenlerin akciğer kanseri ve belirli kanser türlerine yakalanma riski daha azdır. Beslenme uzmanı Dr. Erin Palinski-Wade, "Flavonoid quercetin, belirli kanser risklerinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir ve en yüksek konsantrasyonu elmalarda bulunur" diyor.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersininin koyu mavi rengi, antioksidan aktivite gösteren güçlü bileşikler olan antosiyaninlerden kaynaklanır. Dr. Mandal, "Antioksidanlar, DNA'ya zarar veren hızla değişen moleküller olan serbest radikallerin oluşumunu engelleme işlevi görür" diye açıklıyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü de, daha yüksek seviyede antosiyanin tüketen insanların daha az iltihap ve oksidatif stres gösterdiğini belirtiyor.

NOHUT

Nohut tüketimi, kanser riskinizi azaltmanın etkili bir yolu olabilir. Bu bulgu, 14 farklı çalışmanın analiz edilmesinin ardından ortaya çıkmıştır. Nohut, bağırsaklarımızdaki dost bakterilerin fermente edip iltihaplanmayla mücadele eden kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürdüğü liflerle zenginleştirilmiştir.

CEVİZ

Cevizler, ALA omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek bir değere sahiptir. Ayrıca, oksidatif strese ve iltihaplanmaya karşı savaşan ellagitanninler, melatonin ve gama-tokoferol gibi antioksidan bileşikler de fazlasıyla içerirler. Cevizler kalorilerle doludur, bu yüzden tüketim miktarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Dr. Palinski-Wade, sadece 150 kalorilik bir porsiyonun yeterli olacağını belirtir.

SARIMSAK

Bir araştırmaya göre, populasyon çalışmaları, özellikle sindirim sistemi kanserlerinde, yüksek sarımsak tüketimi ile daha düşük kanser oranları arasında bir bağlantı bulmuştur. Uzmanlar, sarımsağın antimikrobiyal aktivite gösteren ve ayrıca hücrelere zarar verebilecek kanserojen maddelerin oluşumunu önleyen sülfür bileşikleri içerdiğini vurgulamaktadır. Sarımsağı doğrayıp ezdikten ve ardından yemeğe eklenmeden önce 10 dakika beklettikten sonra en yüksek faydayı sağlar. Bu kısa bekleme süresi, sarımsağın daha fazla sülfür bileşiği üretmesine yardımcı olur.

YULAF EZMESİ

Yulaf, kanserle etkin bir biçimde mücadele edebilecek, tüketmesi kolay ve lezzetli bir tam tahıl kaynağıdır. Büyük bir çalışma, günde üç porsiyon tam tahıl tüketen bireylerin, daha az tüketenlere göre genel olarak %15 daha düşük kanser riskine sahip olduğunu göstermiştir. Bilimsel araştırmalar, günde üç porsiyon tam tahılın, kansere yakalanma riskinizi %17'ye kadar azaltabileceğini ortaya koyar.

HAVUÇ

Parlak turuncu renkleri, havuçların antioksidanlar yüklü olabileceği ve bu antioksidanların - yani beta-karotenin - kanserle savaşma yetenekleriyle ilişkili olabileceği konusunda bir işaret olabilir. Bir analiz, yüksek havuç tüketiminin kanser riskini %21 oranında azaltabileceğini gösterirken, başka bir çalışma havuç tüketiminin belirli kanser türlerini önlemeye yardımcı olabileceğini belirtmiştir.

KİNOA

Kinoa protein ve lif bakımından zengin olup, tam tahıllar arasında öne çıkar. Uzmanlar, kinoa gibi tam tahılların, insülin seviyelerini dengede tutmada ve iltihaplanmayı önlemede kritik bir rol oynadığını belirtirler. Bu da daha düşük bir kanser riskine yol açabilir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Anahtar Kelimeler: Yiyin Kanseri Unutun!

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

24.6° / 18.2°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim