Yaz aylarının en sevilen meyvesi olan karpuz hem lezzetli hem de serinletici. Çoğu insan bu meyvenin kabuklarındaki vitaminlerden ise habersiz.
Yüksek sıcaklıklarda sulu bir karpuz yemekten daha iyi hissettiren çok az şey var. Yüzde 91'i su olan meyve, susuzluğu gidermek ve sizi nemli tutmak için mükemmel bir seçim. Peki karpuz kabuklarının da yenilebilir olduğunu biliyor muydunuz?
2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre karpuz kabukları lif, amino asitler, mineraller ve antioksidanlarla dolu. Bu biyoaktif bileşikler kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer kronik rahatsızlıklara karşı koruma sağlayabiliyor.
Karpuz kabuklarını smoothielere karıştırabilir, kızartmalarda kullanabilir veya salatalara ekleyebilirsiniz. Hatta onları fırında kızartabilir veya çıtır çıtır bir atıştırmalık için turşu haline getirebilirsiniz.
Bir bardak karpuz 1 gramdan az lif ve 9 gramdan fazla şeker içeriyor. Diyet lifi tokluğu artırıyor, kan dolaşımına şeker emilimini yavaşlatıyor ve kolesterol seviyelerini düşürebiliyor. 2021 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar iki grup insandan kabuklu veya kabuksuz karpuz suyu içmelerini istedi. Karpuz kabuklu suyu tüketen denekler, sade karpuz suyu içenlere göre daha fazla tokluk hissi yaşadı.
Kabuk ayrıca antioksidan, antienflamatuar ve kalp koruyucu etkilere sahip bir amino asit olan yüksek dozda sitrulin içeriyor. 2005 tarihli bir araştırmaya göre, sarı karpuzların kabuğunda kırmızı karpuzlardan üç kat ve turuncu karpuzlardan iki kat daha fazla sitrülin var.
Karpuz kabuğunda bulunan beta-karoten kan lipitlerini iyileştirebiliyor, vücut yağını azaltabiliyor ve insülin direncini azaltabiliyor. 2020 kanıtlarına göre, bu durum zamanla tip II diyabet ve kardiyovasküler problem riskini azaltmada etkili.
Meyvenin kabuğu yüksek dozda B6 ve C vitaminleri içeriyor. Ayrıca orta miktarda demir, magnezyum, çinko ve diğer mineraller sağlıyor. Amerikan-Avrasya Tarım ve Çevre Bilimleri Dergisi'ne göre kabuk, ağırlıkça yaklaşık yüzde 4 potasyum barındırıyor.