meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Kadınlarda daha çok görülüyor! Stres kırığı nedir?

Vücudunuzda ani olmayan ağrı, şişkinlik ve hassasiyet gibi sorunlar yaşıyorsanız, kemiklerinizde stres kırığı meydana gelmiş olabilir.

Kadınlarda daha çok görülüyor! Stres kırığı nedir?

Koşma, zıplama veya merdivenden inme-çıkma hareketleri sonucunda, aşırı kilolu insanlarda veya ağır sportif aktivitelerde... Stres kırığı işte bu sebeplerle ortaya çıkabilen bir kemik rahatsızlığı.

YÜKSEK KUVVETE MARUZ KALMAK EN BÜYÜK ETKEN

Tekrarlayan fiziksel aktiviteler neticesinde kemiklerde oluşan çatlaklara ve ufak çaplı kırıklara denilen stres kırığı, kemiklerin hareket yönünde en yüksek kuvvete maruz kalan bölgesinde kendisini gösteriyor. 

Birden çok fazla fiziksel aktivitede bulunmak hastalık için önemli bir risk faktörü. Bunun yanında basketbol, uzun koşu, yüksek atlama, jimnastik, dans, tenis gibi sporlarla uğraşan kişilerde tekrarlayıcı, yüksek enerjili aktiviteler yapıldığından stres kırığı riski yüksek.

STRES KIRIĞI KADINLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

Kadın olmak da stres kırığı gelişimini artıran bir diğer unsur. Zira kadınlardaki kemik yapısı erkeklere göre daha zayıf. Özellikle adet döneminde kemiklerin hasar almasında artış görülebiliyor.

Kemik erimesi gibi, kemik yapısında zayıflık oluşturan hastalıkların varlığında da stres kırığı daha kolay gelişiyor. Kemiklerin güçlenmesinde etkisi olan kalsiyum, fosfor, D vitamini gibi mineral ve vitaminler yönünden fakir şekilde beslenen kişilerde de stres kırığı görülebiliyor. 

AĞRI, ŞİŞLİK VE HASSASİYETE DİKKAT!

Stres kırığı belirtileri ani değil zamanla gelişiyor. Etkilenen bölgede hareketle veya kemiğe kuvvet uygulamayla artan ağrı, şişlik ve hassasiyet, dokuda kızarıklık ve ısı artışı, ekleme yakın görülen kırıklarda ağrıya bağlı eklem hareketlerinde kısıtlılık gibi semptomlar stres kırığı belirtilerinden bazıları.

RÖNTGEN VE MR İLE TESPİT EDİLİYOR

Kemiklerdeki kırıkların tespitinde geleneksel yöntem direkt röntgen grafileridir. Etkilenen kemiğin iki yönlü veya daha fazla açıdan röntgen grafisi ile incelenmesi yoluyla çatlaklar veya kırıklar gözle görülebilir. Erken dönemde stres kırıklarının tespitinde ise en etkili yöntem MR’dır. MR ile kemik ve çevresindeki yumuşak dokular detaylı şekilde incelenebilir. 

TEDAVİ ŞEKLİ, HASTALIĞIN ŞİDDETİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Stres kırıklarının tedavisinde ise yapılacak en önemli şey kemiği istirahat ettirmek ve stres kırığını artıracak aktivitelerden kaçınmak. Kemiğin uğradığı kuvvetin azaltılmasına yönelik kemik dokusuna uygulanacak atel ve ortezler de tedavi başarısını artırabilir. Ancak ciddi kırıklarda ise kemiğe yönelik belirli cerrahi girişimler de yapılabilir. Bazı fizik tedavi uygulamaları yoluyla kemik çevresindeki yumuşak dokuların güçlendirilerek kemiğe binen yükün azaltılması ve ağrının giderilmesi de mümkün olabilir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
1

İnşaat Mühendisliğinde Devrim Yaratan Yenilikler: Yaşam Ayavefe'nin Liderliği

2

ÇAYKUR Kuru Çay Fiyatlarına Zam Yaptı

3

Çay fiyatlarına büyük zam! İşte, yeni çay fiyatları

4

Lübnan'dan atılan roketler İsrail'de 70 bin dönümden fazla alanı yaktı

5

Rusya, Yars füzesiyle tatbikat yaptı