Trabzon’da Kahverengi Kokarca İle Kimyasal Mücadele Devam Ediyor
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Türkiye’nin önemli tarım zararlılarından biri olan kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadelesini sürdürüyor. Zararlının yoğunluk gösterdiği fındık bahçelerinde yapılan kimyasal ilaçlama çalışmaları, kesintisiz bir şekilde devam ediyor.
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, 200 ve 400 litrelik ilaçlama makineleri ile destek sağlandığını belirterek, 1300 dekar alanda üreticilerin katkısı ve İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin kontrolünde ilaçlama yapıldığını ifade etti. Kaplan, ilaçlamalarda 800 g/l Malathion ve 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin etken maddeli bitki koruma ürünlerinin kullanıldığını açıkladı.
Kaplan, biyolojik mücadelenin yanı sıra kimyasal mücadele yöntemlerine de başvurduklarını vurguladı. Şu ana kadar Trabzon ekolojisine 10 bin samuray arısı parazitoiti (Trissolcus japonicus) bırakıldığını, samuray arısının bulunmadığı alanlarda ise kimyasal mücadeleye geçildiğini belirtti. Kaplan, hava sıcaklıklarının artmasının zararlının hızlı gelişimine neden olduğunu ve bu durumun Eylül-Ekim aylarında kışlaklara yoğun bir ergin böcek akını anlamına geldiğini söyledi. Bu nedenle, sonbaharda meskenlerin zararlıya karşı ilaçlanmasının önem kazandığını ifade etti.
İl Müdürü Kaplan, geçmiş yıllarda elde edilen tecrübelere dayanarak, kahverengi kokarcadan hem fındık bahçelerinde hem de meskenlerde etkili bir şekilde kurtulmak gerektiğini belirtti. Her iki durumda da imha edilmesinin önemine dikkat çekti.
Kaplan, mücadele sürecinin zor olduğunu ve üreticilerin zirai mücadeleyi kesintisiz sürdürmeleri gerektiğini vurgulayarak, İl Müdürlüğü’nün zararlının yayılımını takip ettiğini ve gereken tedbirleri aldığını ifade etti. Ayrıca, Bakanlığın “2023-2025 Kahverengi Kokarca Eylem Planı” çerçevesinde tüm paydaşların görevlerini yerine getirmesi durumunda zararlı popülasyonundaki azalışın 2025 yılında belirgin bir şekilde görüleceğini söyledi.