Sebze ve et yemeklerinde kullanılan bir baharat olan sumak, sağlık için çok faydalı bir içeriğe sahip. Güçlü bir antioksidan olan sumak, kalp sağlığını destekler ve kanserle mücadele eder.
Sumak özellikle Orta Doğu ülkelerinde olmazsa olmaz baharatlardan biri. Çalı görünümünde kırmızı bir bitki çeşidi olan bu baharat kurutulduktan sonra öğütülüp toz haline getirilerek kullanılıyor.
Sebze ve et yemeklerinde, hatta tatlılarda bile kullanılabilen sumağın sağlık için de çok sayıda faydası var. Güçlü bir antioksidan olan sumak vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor. Kalp sağlığını destekliyor ve düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürüyor.
Mide rahatsızlığı, reflü, kabızlık, düzensiz bağırsak hareketleri ve öksürük, göğüs tıkanıklığı, bronşit problemlerinin tedavisine yardımcı oluyor. Kadın sağlığı için faydalı olan sumak, kanserle mücadelede de görev alıyor.
Sumak kemiklerin gelişimine destek oluyor. Düzenli tüketildiğinde enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Antimikrobiyal özelliği sayesinde cilt sorunlarının tedavisinde etkili rol oynayan baharat, yaraların hızlı iyileşmesini sağlıyor.
Kas ağrılarını hafifletici özelliği de bulunan sumak, yağı bloke ederek kilo kaybını da destekliyor. Yaprağı ise, iltihaplı diş etlerine çok iyi geliyor.
Sumak ile yapılacak çay da sağlık için çok faydalı. Özellikle aç karna tüketilmesi gereken sumak çayı için 1 litre su kaynatılır. İçerisine 100 gram sumak atılır ve demlenmesi için 10 dakika dinlendirilir. Demlenen çay süzüldükten sonra içilebilir.
Ağız kokularını giderme ve diş eti iltihaplarının tedavisinde de kullanılan sumaktan gargara da yapmak mümkün. Bunun için yarım su bardağı suyu ocağa alın ve içerisine 1 yemek kaşığı sumak ekleyin. Kaynattıktan sonra oda sıcaklığında bekleterek ılımasını sağlayın. Ilıyan sumak suyunu, gargara olarak uygulayın.
Peki bunca faydası olan bu baharatın vücuda herhangi bir zararı var mı? Sumak hassas bireylerde döküntülere ve kaşıntıya sebebiyet verebilir. Zayıf ve normal vücut ağırlığını korumakta zorlanan bireyler günlük bazda sumak yemekten kaçınmalı. Güçlü bir antioksidan içermesi sebebiyle düşük yapma riskini artırabilecek uyarıcı etkileri olabilir.