Yürüyüş yapmanın sağlık için sayısız faydası olduğunu bilmeyen yok. Çoğu organın sağlıklı işleyişi için oldukça önemli olan bu aktivite, özellikle kalbi büyük oranda destekliyor.
Peki her gün ne kadar yürümek lazım? Towson Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gerald Jerome'a göre yetişkinler günde en az 20 dakika yürüyüş yapmalı.
'Hızlı bir yürüyüşe çıkmak sizi bu hedefe doğru hareket ettirir.' diyen Jerome, merdiven çıkmanın, aracı evden veya işten biraz daha uzağa park etmenin hedefini yakalamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Kardiyolog Smadar Kort ise, yürümenin kalp atış hızınızı artırdığını ve böylece kalbin kaslara daha fazla oksijen ve besin pompalayabildiğini açıklıyor. Yürüyüş ayrıca vücudunuzdaki kan akışını iyileştiriyor, kan basıncını düşürerek zamanla kalbi daha güçlü hale getirebiliyor.
Ayrıca yürüme gibi düzenli fiziksel aktivite kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı oluyor. Bu, kalp sağlığı için doğru yönde atılmış bir başka adım olabilir. Çünkü yüksek LDL seviyeleri arterleri tıkıyor ve kalp hastalığı ve felç riskini artırıyor.
Düzenli fiziksel aktivite vücuttaki iltihaplanmayı azaltabiliyor ve diyabet, kanser ve koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltabiliyor. Ayrıca, ruh sağlığınız için de iyi. Uzmanlar insanlara özellikle doğa yürüyüşü yapmalarını tavsiye ediyor. Zira bu stresi azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Tabi mümkün olduğunca çok yürümenin yanı sıra, kalp sağlığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey daha var.