Kalp Krizi Gençlerin Beynini Vuruyor!

Kalp krizi genellikle yetişkinlerde görülse de gençleri de tehdit edebiliyor. Üstelik kalp krizinin erken yaşta yaşanması, ilerleyen yıllarda zihin ve beyin sağlığını olumsuz etkiliyor.

SAĞLIK 16.08.2023 10:29:00 0
Kalp Krizi Gençlerin Beynini Vuruyor!

Küçük yaştaki kalp krizleri ileriki yaşlarda beyni etkiliyor.

ABD'de yapılan bir bilimsel araştırma, erken yaşta kardiyovasküler hastalığı olan kişilerin hafıza sorunlarına sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu kişiler orta yaşta genel olarak daha kötü beyin sağlığına sahip oluyor. 

30 YIL SÜREN BİR ARAŞTIRMA

Araştırmacılar, 30 yıla kadar takip edilen 18 ila 30 yaşları arasındaki 3 bin 146 kişinin verilerini inceledi. Bunlardan 147'sine 60 yaşından önce erken koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, karotis arter hastalığı, periferik arter hastalığı gibi tanılar konuldu. Otuz yıl boyunca takip edildikten sonra, katılımcılara genel zihinsel yeteneklerini, düşünme hızlarını,  hafızalarını ve daha fazlasını ölçen beş bilişsel test verildi.

Erken kardiyovasküler hastalık teşhisi konanların, yaşamlarının nispeten erken dönemlerinde böyle bir kardiyovasküler hastalığı olmayanlara kıyasla beş testin hepsinde ortalama olarak daha kötü performans gösterdiği bulundu.

ERKEN KALP HASTALIĞI HAFIZAYI ZAYIFLATIYOR

Çalışma, erken kalp hastalıklarının önümüzdeki beş yıl içinde hızlı bilişsel gerileme olasılığını yaklaşık üç kat artırdığı ortaya çıktı. Erken KVH'si olan kişilerin yğzde 13'ü, diğer insanların yüzde 5'ine kıyasla daha hızlı bilişsel gerileme yaşıyor.

Kalp hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar ayrıca, yaşlılarda bilişsel bozukluk ve bunama riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. Ancak şimdiye kadar, 60 yaşından önce kardiyovasküler hastalığa sahip olmanın yaşam boyunca akıl ve beyin sağlığı üzerindeki sonuçları hakkında daha az şey biliniyordu. 

GENÇLERDE KALP KRİZİNİN NEDENLERİ

Peki genç yaşta kalp krizi geçirmenin nedenleri ne? Bu konuda birçok faktör rol oynuyor. 

Sigara: Sigarının bir tanesi bile kalp hastalığı riskini artırıyor. 
Şeker Hastalığı: Özellikle kontrolsüz seyreden şeker hastalığı vücuttaki tüm damarları tahrip ediyor. 
Tansiyon Hastalığı: Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp üzerinde aşırı stres yaratarak damarların zarar görmesine, kalp kaslarında kalınlaşmaya, vücudun en büyük damarı olan aort damarında genişleme ve yırtılmalara yol açabilir. 
Kilo Fazlalığı: Kadınlarda bel çevresinin 88 cm erkeklerde 102 cm’den geniş olması kalp hastalığı riski açısından önemli bir belirteç.
Aile Öyküsü: Anne, baba ya da kardeşlerinde genç yaşta kalp hastalığı olanlar daha yüksek risk altında.
Hareketsizlik: Hiç spor yapmamış kalp hastalığı risk faktörleri olan kişilerin yoğun spor programına başlamadan önce mutlaka kalp doktoru tarafından kontrolden geçmeleri gerekiyor.
Stres: Aşırı hırslı, yarışmacı, saldırgan, kavgacı ve sinirli kişilerde kalp krizi riski daha fazla. Ayrıca depresyon, önemli bir kayıp gibi duygusal süreçler de kalp krizi riskini artırıyor.
Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları: Yiyeceklerdeki katkı maddeleri, aşırı ve kalitesiz yağ içeriği, aşırı tuz tüketimi kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

admin admin

Anahtar Kelimeler: Krizi Gençlerin Beynini Vuruyor!