Kalp damar hastalıkları, genellikle zamanında fark edilmeyen ya da ciddiye alınmayan belirtiler nedeniyle yavaş yavaş ilerleyen ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilen rahatsızlıkların başında gelmektedir.
İngiltere'deki Spire Bushey Hastanesi'nde görev yapan Kardiyolog Dr. Ameet Bhakai, hafife alınmaması gereken kalp sağlığı sinyallerine dikkat çekiyor. Hafif egzersiz sonrası aşırı terleme, bacaklarda şişlik, göğüs ağrısıyla birlikte mide bulantısı ya da sabahları yorgun uyanma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.
2.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların %54’ü kalp sağlığıyla bağlantılı olabileceğini düşünmemektedir. Ancak Dr. Bhakai, sağlıklı bir yetişkinin, herhangi bir sağlık sorunu yoksa, iki kat merdiveni nefes nefese kalmadan çıkabilmesi ve 20 saniye boyunca rahatça nefesini tutabilmesi gerektiğini belirtiyor.
Araştırmalar, insanların %13’ünün kalp rahatsızlıklarının sadece ileri yaşlarda görüleceği yanılgısına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Dr. Bhakai ise her yaş grubunu etkileyebilecek kalp sağlığı risklerine dikkat çekmektedir.
Kardiyologlara Göre Göz Ardı Edilmemesi Gereken 10 Kritik Belirti:
Ayağa ani kalkışta baş dönmesi, tekrarlayan nefes darlığı, eğilip doğrulmada güçlük, çarpıntı, göğüs sıkışması, sol kolda ağrı, ayağa kalkmada zorluk, göğüste rahatsızlık (baskı dışında), bacaklarda şişlik, yüksek kalp atış hızı. Kalp sağlığınızı korumak için bu belirtileri ciddiye almalısınız ve uzman bir doktora başvurmalısınız.