6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi derinden sarsan, 11 ilimizi etkileyen ve Asrın Felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde anma programı düzenlendi.
6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi derinden sarsan, 11 ilimizi etkileyen ve “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde anma programı düzenlendi.
15 Temmuz Demokrasi Alanı'nda kurulan sahra çadırında gerçekleştirilen programa; KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Hüseyinpaşaoğlu, KTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Er ve Prof. Dr. Ali Temiz, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Cemil Rakıcı, Üniversitenin Arama Kurtarma Ekibi, Kızılay temsilcileri, UMKE personeli, AFAD personeli, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
“Birliğimiz, Kardeşliğimiz ve Beraberliğimizin Gücünü, Tüm Dünyaya Bir Kez Daha Gösterdik”
Anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programın açılış konuşmasında, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "2023 yılında 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gecenin sabahında, tüm Türk Milleti olarak çok acı ve bizleri derinden sarsan bir hadise ile uyandık. Yaralarımızı sarmak için tek bilek, tek yürek olduk. Dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bu felaket karşısında, devletimiz ve milletimiz tüm imkânlarını seferber ederek birliğimizin gücünü tüm dünyaya gösterdi" dedi. Çuvalcı, Kahramanmaraş merkezli depremler ve diğer tüm depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek, sürece katkı sağlayan tüm personele teşekkür etti.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, programda yaptığı konuşmada, “Kahramanmaraş merkezli depremler, sadece 11 ilimizi değil, 85 milyonun kalbini yerle bir etmiştir. Bu büyük felaketin ardından tarihin gördüğü en büyük birlik ruhu doğmuştur” dedi.
6 Şubat: Hafızamızdaki İzler
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, “6 Şubat: Hafızamızdaki İzler” başlıklı video gösterimini izledi. Program, deprem felaketinin ardından sahada görev alan KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunişık’ın, Sivil Savunma Uzmanlığı Arama Kurtarma Personeli Uğur Yalçınkaya’nın ve arama-kurtarma faaliyeti sırasında enkaz altında mahsur kalıp, KTÜ Sivil Savunma Ekibi tarafından kurtarılan Yunus Fırat’ın tecrübelerini aktardıkları sunumlarla devam etti.
Anı Defterine Duygu ve Düşünceler Yazıldı
Programın sonunda, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve katılımcılar, anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı. KTÜ, 6 Şubat depremiyle ilgili farkındalığın artırılması ve afet bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.
Afet Bilinci ve Dayanışmanın Önemi
KTÜ, depremin toplumsal hafızadaki yerini hatırlatarak, gelecekte alınması gereken önlemler ve benzer felaketlere karşı daha hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. Program, hayatını kaybedenler için yapılan dualarla sona erdi.