meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Karadeniz’in CHP’li Milletvekilleri fındık fiyatına tepki göstermek için bir araya geldi

Doğu Karadeniz'den fındık tepkisi! “Bu fiyat üreticiye hakarettir”

KARADENİZ 8.08.2023 17:53:00 0
Karadeniz’in CHP’li Milletvekilleri fındık fiyatına tepki göstermek için bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ağustos Pazartesi günü üreticinin merakla beklediği fındık fiyatlarını açıkladı. 2022 yılında 53 lira olarak açıklanan Giresun kalite fındığın fiyatı 2023 yılı için kilogram başına 84 TL, 2022 yılında 52 lira olan Levant kalite fındığın fiyatı 2023 yılı için kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlendi.

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon, Ordu, Giresun, Rize ve Samsun milletvekilleri TBMM önünde, açıklanan fındık fiyatına tepki nitelikli bir basın açıklaması düzenledi. CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, açıklanan fındık fiyatının, Ziraat Odası’nın açıkladığı ve 85 TL olan üretici maliyetini karşılamadığını söyledi. açıklanan fındık fiyatının yabancı firmalara yarar sağladığını, üreticinin ise mağdur edildiğini söyleyen Vekil Torun, “Bu fiyat sadece maliyetini karşılar. Bu üretici 1 yıl boyunca ne yiyecek ne içecek. Burada yapmak istediğiniz üreticinin emeğini çalmak mı? Yabancı firmalara peşkeş çekmek mi? Haftalardır söylüyoruz, fındığın maliyeti şu anda 75-80 lirayken sizin bu açıklamanız sadece ve sadece fındık üreticisini yok saymaktır. Yabancı kartellere çalışmaktır. Fındıktan bir firmanın elde ettiği yıllık gelir 14 milyar Dolar, bizim ihracat gelirimiz 2 milyar Dolar civarında. Yabancı firmanın geliri 14 milyar Dolar, bizimki 2 milyar Dolar. Görünen o ki, fındığın kaymağını başkaları yiyor. Biz alın teri döküyoruz, çabalıyoruz, üretiyoruz ama maalesef birileri bundan rant elde ediyor ve alın terimizi yok sayıyor. Buradan tekrar iktidarı uyarıyoruz. Yeniden bir fiyat ayarlaması yapın ve bu rakamı 100 liranın altına düşünmeyin. Üreticiyi hayal kırıklığı ile baş başa bırakmayın, mağdur etmeyin. Herkes hesabını kitabını ona göre yaptı. Çocuğunu okula gönderecek, çocuğunu evlendirecek, 1 yıllık geçimini sağlayacak. O yüzden bu fiyatı asla ve asla kabul etmiyoruz. Burada kazanan yabancı firmalar, kaybedense bizim üreticimizdir. Bizi sefalete mahkum eden bu fiyatı asla kabul etmiyoruz ve yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, 84 TL’nin üreticinin hakkını gasp etmek olduğunu belirterek, “Açıklanan fındık fiyatını kabul etmek mümkün değildir. Çok zor şartlar altında üretilen ve toplanan fındığın maliyetini bile karşılamayan bu fiyat, Trabzon fındık üreticisinin hakkını gasptan başka bir şey değildir. Bu iktidar hesap kitap bilmiyor, bu iktidar bilime inanmıyor, bu iktidar matematikten anlamıyor. Bu nedenle bir önce bu yanlıştan dönülmeli ve üreticinin hakkı olan en az 120 liralık miktarı fındık fiyatı olarak açıklamalılar.” dedi.

“FINDIĞI BU ŞEKİLDE YOK SAYMAK KABUL EDİLEMEZ”

Doğu Karadeniz’in ana geçim kaynağı olan fındığa böyle bir fiyat vermenin kabul edilemez olduğunu kaydeden CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş ise, “Doğu Karadeniz’in ana geçim kaynağı olan fındığa verilen bu fiyat, bizim için kabul edilebilir bir fiyat değildir. Ziraat Odalarının ve gerekli derneklerin yaptıkları çalışmalarda fındığın maliyeti zaten bu fiyattır. Aylardır biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. İmkanları kısıtlı olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ana geçim kaynağı olan fındığın bu şekilde yok sayılması kabul edilemez. Üreticinin çoğu gurbetçi, çoğu gurbetten geliyor, maliyetleri var, gübre var, patoz var. Bunlara bugün verilen fiyat maalesef yeterli değil. Bu böyle devam eder ve iyileştirme olmazsa fındığımız dalda kalacak, üreticimiz mağdur olacak. Gerekli hassasiyetin bir an önce yapılmasını bölge milletvekilleri olarak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BU SENE DÜĞÜNLER ERTELENECEK”

Geçimini fındıktan sağlayan üreticilerin borçlarını ve düğünlerini bu sene erteleyeceğini dile getiren CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, “Milli ürünümüz fındık, yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidar tarafından yabancı sermayeye peşkeş çekilmiştir. Bu sene düğünler ertelenecek, borçlar ertelenecek, inşaatlar ertelenecek, küçük yatırımlar ertelenecek. Bunun bölge insanı tarafından hazmedilmesi mümkün değildir. Bir an önce fındık fiyatı revize edilmeli.” dedi.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, çaya verilen ücretin erimesi gibi fındığa verilen ücretin de eriyeceğini vurgulayarak, “Bir gece yarısı düzenlemesiyle Türkiye’ye 1.9 trilyon TL ek bütçe yükü verip, çiftçinin, çalışanın, işçinin, emekçinin hakkını gasp eden iktidar, şimdi fındığa verilen bu fiyatla bu yaptığını yeniden teyit etti. Dün çaya verilen 11.3 TL bugün nasıl değerini kaybettiyse, yarın da fındığa verilen bu fiyatın hiçbir hükmü olmayacaktır. Enflasyonist olan bu ülkede, tarımın, çiftçinin düşmanı olan bu iktidar cezalandırılacaktır.” Sözlerini kullandı.

“VERİLEN FİYAT MALİYETİN ALTINDA”

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, verilen fiyatların fındık üreticisine hakaret olduğunu söyleyerek, maliyetin altında ücret verilmesini eleştirdi. Yapılanın Türkiye’ye ihanet olduğunu değerlendiren Adıgüzel, “Bu açıklanan fiyat üreticinin fiyatı değildir. Bu fiyat Türkiye’nin fiyatı da değildir. Bu verilen fındık ücreti İtalyan kartelinin fiyatıdır. Şu anda üretici bahçededir. Hatta fındık fiyatı belirlenmeden önce bahçeye girdi ve günlerdir fındık fiyatını bekliyordu. Düşük bir fiyat vereceklerini tahmin ettiğimiz için şunu söylüyorduk: ‘Herhalde utanıyorlar bu fiyatı söylemeye.’ Ama dün gördük ki bunların utanması da yok. Verilen fiyat fındığın maliyetinin altındadır ve şu anda maliyetini bile kurtarmamaktadır. 85 lira Ziraat Odalarının tespit ettiği maliyet fiyatıdır. Açıklanan fiyatla fındık üreticisi bahçeye yığılıp kalmıştır. Bu yapılan üreticiye hakarettir, bu hükümet adına bir rezalettir, Türkiye adına da bir ihanettir. Çünkü giden Türkiye’nin parasıdır.” diye konuştu.

Ordulu fındık üreticilerinin tepki amacıyla kendilerine fındık verdiğini söyleyen Vekil Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da tepki göstererek, “Sayın Erdoğan dün diyor ki: ‘Evet ekonomik zorluklar var biliyorum. Ve bunları omuz omuza beraber aşacağız.’ Sayın Erdoğan biz hiçbir zaman senin vatandaşla aynı yükü çektiğini görmedik. Bunu tek başına omuzlayan vatandaştır. Sen vatandaşla aynı şartlarda yaşamıyorsun, sen sarayda yaşıyorsun. Vatandaşın koşullarıyla senin koşulların bir değil. Ordu’dan gelirken üreticilerimiz bize fındık verdi ve dedi ki ‘alın bunu mecliste onların yüzüne fırlatın.’ Ama bizim için bu o kadar önemli ki onların yüzüne dahi atamayız. Bu fındık bizim için onlardan çok daha kıymetli. Biz fındığın hak ettiği fiyatı almasını ve üreticinin mutlu olmasını istiyoruz. Türkiye fındıktan hak ettiğini kazanabilsin istiyoruz.” açıklamasında bulundu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

24.6° / 18.2°

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim

AK Parti Heyeti'nden Oltu Belediyesi'ne Ziyaret