Günlük hayatımızda çevremizle sürekli iletişim halinde oluyoruz. Bunu yaparken de o kişilere saygımızı en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz. Peki ya kendimize bu kadar değer veriyor muyuz?
Aslında tüm kişisel gelişimin temeli, yüksek ve sağlıklı benlik saygısına dayanıyor. Benlik saygısı, kendiniz hakkındaki görüşünüz olarak tanımlanabilir. Bu, kendinize olan güveniniz, kimliğiniz ve aidiyet duygunuz gibi faktörlerden etkileniyor. Benlik saygısı yüksek, düşük veya ikisinin arasında bir yerde olabiliyor.
Yaşamınızdaki insanlar, duygusal veya fiziksel çevre ve hayata yaklaşımınız dahil olmak üzere birçok farklı faktör daha düşük benlik saygısına neden olabiliyor.
İstismar: Çocukluk veya yetişkinlik döneminde ebeveynlerle kurulan istismarcı ve zorlu ilişkiler, benlik saygınıza zarar verir.
Olumsuz düşünceler: Hayata karamsar bir yaklaşım, zihin olumsuz düşüncelerle dolup taştığı için benlik saygısını düşürür.
İşsizlik veya sevilen birini kaybetmek gibi zor yaşam olayları.
Başkalarının onayını arzuladığınız sosyal standartlar da, benlik saygısının düşmesine neden olabiliyor. Aynı zamanda ulaşılamaz, gerçekçi olmayan hedefler benlik saygısının düşmesinde rol oynuyor. Yüksek benlik saygısı, karar verme sürecini, ilişkileri, duygusal sağlığı ve genel refahı doğrudan etkiliyor. Ayrıca öğrenme, başarma ve dünyaya katkıda bulunma yeteneğinize inanmanızı sağlıyor. Bu sayede güçlü yönlerinizi kutlamanıza, zayıflıklarınıza meydan okumanıza ve kendiniz ve hayatınız hakkında iyi hissetmenize imkan tanıyor.
Benlik saygının geliştirilmesi ilişkileri önemli ölçüde değiştiriyor. Özellikle gergin durumlarda başkalarıyla konuşurken kişi kendini daha rahat ve güvende hisseder hale geliyor.
Peki benlik saygısı nasıl artırılır? Uzmanlar bunun için 20 öneri sıralıyor.