Kol sarkması, ileri yaşlarda ya da ani kilo verilen şartlarda oluşabilir. Bu durumun estetik açıdan dikkat çekmesi, kişiyi psikolojik olarak rahatsız edebilir.Kişilerin öncelikle plastik cerrahi bölümüne başvurması gerekir.
Kol sarkması, yaşlanmaya ya da ani kilo kayıplarına bağlı cildin elastikiyetinin eskisi kadar olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Özellikle bu durum kolun kaldırılmasıyla üst bölümde belirginleşir ve yaz aylarında açık kıyafet giyilmesi ile dikkat çeker. Genel olarak bu görünüm, kişinin özgüvenini düşürebilir ve psikolojik olarak negatif etkileyebilir. Günümüzde bu soruna çözüm bulmak için kol germe ameliyatı, uzmanlar tarafından tavsiye edilebilir. Bu doğrultuda kol germe ameliyatı diğer bir adıyla brakioplasti, cilt altı dokularının cerrahi operasyonla alınarak derinin sıkılaştırdığı bir ameliyat türüdür. Ayrıca estetik bir cerrahi operasyon olarak derinin sarkan bölümlerini toparlamasında ve yeniden gerginliği sağlamasında rol oynar.
Kol sarkması ameliyatı öncesinde kişinin cilt elastikiyetinin durumunun değerlendirilmesi önemlidir. Sarkmayı tetikleyen unsurlara ise kalıtsal yatkınlık, yaşlılık, hızlı ve çok fazla kilo alıp verme, cilt tipi, yer çekimi, aşırı maruz kalınan güneş etkisi örnek verilebilir. Tüm bu nedenler, derinin elastikiyetini kaybederek sarkmasına sebebiyet verebilir. Tüm bu bilgilerle birlikte sarkmanın başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir:
UVA ve UVB ışınlarına yoğun maruz kalınması cilt proteini olarak bilinen kolajen ve elastin düzeyinin düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda bu cilt proteinlerin yaşa bağlı olarak üretimleri azalır ve sarkma erken yaşlarda görülebilir. Cildin elastikiyetini sağlayan bu proteinlerin eksikliği derinin gevşemesine de sebebiyet verebilir.
Aşırı kilolu kişilerde cilt gergin bir pozisyondadır, devamında aşırı kilo kaybı yaşandığında yağ dokusu azaldığı için deri büzülebilir. Bu sebeple cilt elastikiyetini kaybederek sarkmalar gündeme gelebilir.
Ailenin birinci derece yakınlarında erken yaşta sarkmalar görülmüşse genetik yatkınlık söz konusu olabilir.
Yaşlanma sürecinde cildin orta tabakası olarak bilinen dermis bölümünde yağ dokusunda kayıplar yaşanır.
Tüm bu tetikleyici unsurlarla birlikte sarkmanın başlangıç noktası dirsekler olabilir, devamında ise omuz bölümüne kadar artabilir. Bu süreç, kişiden kişiye farklılık gösterirken kol germe ameliyatı ve yaşam tarzı değişiklikleri ile istenen forma ulaşılabilir.
Bu işlem kol bölümünde sarkık ya da gevşek görünen deriye sahip olan kişilerin isteği üzerine gerçekleştirebilir. Bunun yanında sarkma durumu çoğunlukla yaşlanma, hızlı kilo verme, kalıtsal faktörler ya da cilt esnekliğinin azaldığı şartlarda oluşabilir. Bu şartlar dahilinde kişiye uygun bir protokol çıkarılarak sonuçlar alınabilir.
Kol germe ameliyatı öncesi sonrası kişinin durumu değerlendirildiğinde iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Bu doğrultuda lokal anestezi ile işlem yapılmışsa gün içerisinde hasta evine geçebilir. Ancak genel anestezi ile işlem gerçekleştirilmişse 1 gün hastanede müşahede altında kalması gerekebilir. Ameliyattan sonra elastik bantlar kullanılır ve 2 gün sonra duş alınması doktor tarafından önerilir. İlave olarak takılan özel korse ortalama 1 ay sonra çıkarılarak normal yaşama devam edilebilir.
Kol germe ameliyatı riskleri genel olarak incelediğinde tüm cerrahi operasyonlar kadar endikasyon durumuna sahiptir. Bu süreçte hastada alerji, kalp problemi ya da diğer sağlık sorunları varsa önceden doktora bildirmesi önemlidir. Ameliyata engel oluşturacak durumlar kişide varsa doktor cerrahi müdahale yapmayabilir.
Bu operasyon, eriyen ve estetik dikiş atılarak yapılabildiği için izsiz kol germe ameliyatı olarak da adlandırılabilir. Genel olarak dikiş iyileşme süreci ortalama olarak bir haftadır. Ek olarak dikiş alındıktan sonra bölgede iz kalmadan cildin yenilendiği gözlemlenir.