(KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin etkilediği binaları inceledi.
Altunışık, yapılan incelemelerde önemli eksiklikler tespit ettiklerini açıkladı.
Altunışık, 500'e yakın binada yaptıkları incelemeler sonucunda yaptığı açıklamada, "Isias Otel'in yıkıldıktan sonraki görüntüsü, sanki kum dolu kovayı çevirdikten sonra kumun yayılış şekli gibi olmuş." dedi. Altunışık, görevlendirildikleri süre içinde 25 kişilik bir ekip ile yüzlerce dava dosyasını ele aldıklarını ve önemli parametreleri belirleyerek yapıların durumunu değerlendirdiklerini belirtti.
İncelemeler sonucunda ortaya çıkan raporlardan birine göre, Adıyaman'daki Isias Otel'in projelerinin yapıldığı yılda yürürlükte olan yönetmeliklere uygun kontrol edilmediği ortaya çıktı. Otelin yıkıldıktan sonraki görüntüsü, binanın yıkılış şeklinin incelenmesi sırasında dikkat çekici bulgular arasında yer alıyor.
Ebrar Sitesi'nde de önemli eksikliklerin bulunduğunu belirten Altunışık, "İmalat aşamasında beton ve donatının mekanik özelliklerinde, ayrıca etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar ve benzeri donatı detaylandırmalarında önemli eksiklikler mevcut. Bu da binanın ana yıkılma nedenleri arasında." şeklinde konuştu.
Altunışık, Hatay'daki Rönesans Rezidans'ın dosyasının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi ve "Umarım depremin birinci yılı dolmadan üzerimizdeki bütün dosyalarımızı cumhuriyet başsavcılığımıza teslim etmiş olacağız." dedi.
Son olarak, Altunışık, Kahramanmaraş depreminde yıkılan binaların verilerini 2011'deki Van depreminde yıkılan binaların verileriyle karşılaştırarak, belirli yaşa sahip binaların hızlı bir şekilde incelenmesi ve kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini vurguladı.
Uzmanlar, bu tür incelemelerin, gelecekteki depremlere hazırlık ve riskin azaltılması için önemli olduğunu belirtiyor.