Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde arıcılar, dünya çapında ün kazanan Macahel Balı'nı sağmaya başladı.
İngiltere'de düzenlenen ve dünyanın en prestijli bal yarışmalarından biri olan London International Honey Awards (LIHA) 2023'te Macahel Balı, 'Altın Kalite Ödülü'ne layık görüldü.
Macahel bölgesi, zengin fauna ve florası ile dikkat çekiyor ve Türkiye'de bulunan 10 bin çeşit bitki türünün 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor. Bu eşsiz coğrafya, saf Kafkas arı ırkından elde edilen Macahel Balı'nın doğmasına ve yöre halkının temel geçim kaynaklarından biri olmasına katkı sağlıyor. Dünya çapında tescillenen bu özel bal, ağaçlardaki karakovan ve meralardaki peteklerin sağımıyla elde ediliyor.
Macahel bölgesi, üreticiler için zorlu bir coğrafyaya sahip. Arıcılar, arı kovanlarına ulaşmak için bazen kayaların arasından tırmanıyor, bazen dik yamaçlardan geçiyor ve bazen de metrelerce yükseklikteki ağaçların tepesinden karakovan ballarını topluyorlar. Ancak bu zorlu çaba, Macahel Balı'nın kalitesini artırıyor ve dünya genelinde tanınmasına olanak sağlıyor.
Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, sağım sezonunun açıldığını ve Macahel Balı'nın dünya çapında tanınmasının kendilerini memnun ettiğini belirtti. Durmuş, "Tüm dünyanın bu faydalı ve doğal üründen haberdar olması ile yok satmaya başladık" dedi.
Üreticilerden Ersin Dalkıran ve İbrahim Kahya ise Macahel Balı'nın şöhretinin sadece bölgeyle sınırlı kalmamasını ve tüm Türkiye ile dünyaya yayılmasını sevinçle karşıladı. Ayrıca, Macahel'i apiterapi merkezi haline getirmek için çalıştıklarını ve devlet büyüklerinin de Macahel Balı'nı tercih etmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirttiler.
Macahel Balı, Türkiye'nin doğal ve lezzetli bal çeşitlerinden biri olarak, Anzer Balı'na ciddi bir rakip olarak görülüyor. Her geçen gün daha fazla kişi ve kurum, bu eşsiz doğal ürünün tadını çıkarıyor ve Macahel bölgesini bal üretimi konusunda dünya haritasında özel bir yere taşıyor.