Seçimler sonrası ekonomik zorlukların artmasıyla birlikte vatandaşların ay sonunu getirmekte güçlük çektiği bir dönemde, market raflarındaki süt fiyatlarında yaşanan sert yükseliş dikkatleri çekiyor.
Ulusal Süt Konseyi'nin üretici fiyatlarındaki artışına rağmen perakende fiyatlarda herhangi bir değişiklik görülmezken, son bir ay içinde süt ve süt ürünleri fiyatlarında meydana gelen yüzde 12-35 aralığındaki artışlar vatandaşları süt fiyatlarıyla karşı karşıya bıraktı.
Ülke genelindeki yaygın markalı süt fiyatları, geçtiğimiz bir ay içinde yüzde 12 ile 35 arasında değişen oranlarda zamlandı ve bir litre sütün fiyatı 34,50 TL ile 38,95 TL arasında yer aldı. 2023 yılının başlarında bir litre sütün fiyatı 18,95 TL seviyesindeydi. Bu artışla beraber, market markalarının bir litre süt fiyatı ilk kez 20 TL'yi aşarak 21,5 TL seviyesine yükseldi.
Türk-İş'in açıkladığı 2023 Ağustos verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı değerleri incelendiğinde süt ve süt ürünlerinin son bir ayda ortalama yüzde 12, yoğurdun yüzde 14, tereyağının yüzde 22 ve peynirin yüzde 26 oranında zamlandığı görülüyor.
Geçen yıldan bu yana sürekli olarak artan süt ve süt ürünü fiyatlarının temel nedeni, maliyetlerini karşılamayan süt üreticilerinin ürettikleri sütü satmak yerine ineklerini kesime göndermesi. Bu durumun sonucunda süt üretimi azalırken, talep devam edince fiyatlar yükseliyor. TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi haziranda yüzde 11,2 azaldı. Yılın ilk 6 ayında en büyük düşüş yüzde 15,2 ile tereyağında gerçekleşti.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) verilerine göre, sütün litresi 12,63 liraya üretilirken, Ulusal Süt Konseyi üreticinin eline litre başına net 11,50 lira geçecek şekilde belirlenen tavsiye fiyatının süt üreticilerinin zarar etmesine neden olduğunu açıkladı.
Vatandaşlar, giderek artan süt fiyatları karşısında ekonomik zorluklarla mücadele etmeye devam ederken, uzmanlar ise süt üreticilerinin desteklenmesi ve maliyetlerin dengeye oturtulmasının önemini vurguluyor.