meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Mavi: “Çay Parası Revize Edilmelidir”

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, 2024 yılı yaş çay alım sezonu için açıklanan 17 TL taban fiyatına sert tepki gösterdi. Mavi, bu fiyatın Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon oranının da a

RİZE 17.05.2024 21:50:00 0
Mavi: “Çay Parası Revize Edilmelidir”

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, 2024 yılı yaş çay alım sezonu için açıklanan 17 TL taban fiyatına sert tepki gösterdi. Mavi, bu fiyatın Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon oranının da altında kaldığını belirterek, yaş çay fiyatının revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kilogram başına 17 TL taban fiyatı ve 2 TL destekleme bedeli ile toplamda 19 TL olarak açıklanan yaş çay fiyatı, çay üreticileri arasında büyük tepkilere yol açtı. Üreticiler, açıklanan fiyatın artan maliyetleri karşılamadığını ve enflasyon oranının altında kaldığını dile getirerek, devletin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade ettiler.

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, yaptığı açıklamada, "Maliyetler arttı, işçilikler arttı, girdiler arttı, gübre arttı. Bir kilogram çayın maliyeti 20 TL'ye geliyor. TÜİK'in açıkladığı bu enflasyona rağmen 20 TL'ye mal ettiğimiz çayı biz 19 TL'ye, 17 TL'ye nasıl vereceğiz?" dedi. Mavi, bu durumda üreticilerin zarar edeceğini belirterek, fiyatın en az 23-24 TL seviyesine yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Mavi, özel sektörün 19 TL fiyat vermesine karşın ÇAYKUR'un 17 TL fiyat vermesinin haksızlık olduğunu belirtti. Üreticilerin özel sektöre yönlendirilmek istendiğini ve ÇAYKUR'un çay alımının zayıflatılmak istendiğini düşündüklerini kaydeden Mavi, "Özel sektör 19 TL verdi + 2 TL destekleme ile 21 TL’ye gelecek, devlet bizden 17 TL + 2 TL olmak üzere 19 TL’ye alacak. Bu şekilde olmasını beklemiyorduk, beklemiyoruz da" dedi.

Açıklamasında, 2024 yılı yaş çay sezonunun başladığını ve hem özel sektörün hem de ÇAYKUR'un çay alımlarını sürdürdüğünü belirten Mavi, "TÜİK’in rakamlarına bakıldığında enflasyon %69-70 seviyelerinde, ancak Tarım Bakanlığı'nın verdiği fiyat %54 seviyelerinde kaldı. Bu durumda üretici mağduriyet yaşamakta" ifadelerini kullandı.

Mavi, yaş çay taban fiyatının en az 23-24 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için Tarım Bakanlığı'nın fiyatı revize etmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, ÇAYKUR'a çaylarını satan üreticilerin daha az para aldığını, bu durumun üreticileri özel sektöre yönlendirdiğini ve ÇAYKUR'un zayıflamasına yol açtığını ifade etti.

Mavi, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Üretici, devlete ve ÇAYKUR'a sahip çıkarken, devlet şu anda üreticisine sahip çıkmamıştır. Üretici şu anda kızgındır. Hava şartları da biraz soğuk gittiği için çay bahçesine de girmek istemiyor. Çayda verim düşük, bu sene rekoltede biraz kaybımız olacak. Bir an evvel taban fiyatın tekrar revize edilerek en azından maliyetleri karşılayacak bir noktaya getirilmesini bekliyoruz.”


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Anahtar Kelimeler: : Parası Revize Edilmelidir”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.8° / 20.1°

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim

AK Parti Heyeti'nden Oltu Belediyesi'ne Ziyaret

Bakan Fidan bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, TBMM'de Basın Toplantısı Düzenledi

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş'ten Çay Üreticilerine Destek Çağrısı

CHP LİDERİ ÖZEL ÇAY ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR