Mehmet Akif Zerdeci 'Çaya %100 fiyat artışı yapılmadır'

Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci çaya verilecek fiyatın bölgesel kalkınma ve refah seviyesinin yükselmesinde önem arz etmektedir dedi.

RİZE 8.05.2024 15:39:00 0
Mehmet Akif Zerdeci

Bu yıl 4 Mayıs 2024’te yaş çay sezonu açıldı. Tüm üreticilere ve ülkemize hayırlı olsun diyen yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci Yaş çay taban fiyatının beklenenleri karşılaması, hak edilenin verilmesi için en azından % 100 taban fiyat artışı yapılmadır dedi. Çayın bölgenin kalkınması açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Başkan Zerdeci: "Bölgede 1 milyona yakın çay müstahsilinin bulunduğu değerlendirmeye alındığında, ilimiz ekonomisinin çaya dayalı olduğu gerçeği ortadadır . Bu sebepten dolayı çaya verilecek olan fiyatın bölgesel kalkınma ve refah seviyesinin yükselmesinde önem arz etmektedir . Son yıllarda artan pahalılık, özellikle 2023 yılı içerisinde bir çok üründeki aşırı fiyat artışları, karşısında geçen yıl yaş çaya verilen zam beklentileri karşılamamış ve çok altında kalmıştır.
Bu süreçte hükümet politikalarından kaynaklı borç ve yüksek faiz Ekonomisi ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de mağduriyetler meydana getirmiş, ekonomik olarak ağır sonuçları olmuş. Çay müstahsilleri ve bölge halkı da bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.

Yaş çaya bir yılda %110 oranında zam ile tarihin en yüksek zammını veren 54. Erbakan hükümeti ve aynı görüşün bugün tek temsilcisi olan Milli Görüşün tek partisi Yeniden Refah Partisi olarak görüşümüz Yaş çay taban fiyatının beklenenleri karşılaması, hak edilenin verilmesi için en azından % 100 taban fiyat artışı yapılmadır, bu fiyat artışı da Müstahsile bir lütuf değil aksine çay üreticisinin hakkının teslimi olacaktır.

Yeniden Refah Partisi olarak bizler, sorunları sadece eleştiren ve konuşan değil; çözümlerini de ortaya koyan ve yol gösteren bir partiyiz. Bu konuyla ilgili bir çözüm önerimiz ise devletin yaş çaya verdiği destek programını yeniden düzenleyip gereken iyileştirmeleri yapıp yaş çaya verilen zammın bir kısmının destekleme ile karşılanarak kuru çay fiyatı üzerindeki etkisinin azaltılması ile tüketici açısından da daha iyi sonuçları olacaktır.

Bölgemizdeki çay sanayisinin büyük bir bölümü Çaykur tarafından diğeride özel sektör tarafından icra edilmektedir. Her yıl sezon başında yaş çaydaki fiyat artışı ve işletme giderlerindeki artışlardan kaynaklı kuru çay maliyetlerinin artmasından dolayı, Çaykur’un yaş çay fiyatını açıklaması ile beraber istikrar için yeni maliyetlere orantılı olarak kuru çay zammınıda aynı zamanda açıklama yapması gerekmektedir. Böyle yapılmaması durumunda maliyetleri düşürmek zorunda kalan özel sektör çay işletmelerinin yaş çayı daha düşük fiyatla satın almasına imkan verilmektedir. Bu durumda yapılan yaş çay zammının müstahsile eksik yansımasına, müstahsilin ve dolayısıyla bölge ekonomisinin zarar görmesine yol açmaktadır.

Hükümet yetkililerinden talebimiz, çayın başkenti olan Rize ilimizin  en önemli gelir kaynağı olan çayımızın, değerini yükseltecek adımları bir an önce atmaları ve acilen yaş çaya verilen zam oranı kadar kuru çaya da zam yaparak yaş çayın düşük fiyatla satın alınmasının önüne geçilmelidir " dedi.

 


Haber Kaynak : HÜSEYİN ALBAYRAK

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor