ABD’li teknoloji devi Microsoft, 2025 yılına kadar yapay zeka destekli veri merkezlerinin inşasına 80 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu
ABD’li teknoloji devi Microsoft, 2025 yılına kadar yapay zeka destekli veri merkezlerinin inşasına 80 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Şirket, bu planını geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı bir blog yazısında açıkladı. Microsoft yöneticisi Brad Smith, yatırımların yarısından fazlasının ABD’de yapılacağını belirterek, ülkenin küresel yapay zeka yarışında lider konumda olduğunu vurguladı. Smith, blog yazısında, “Bugün ABD, her ölçekten Amerikan şirketinin yenilikleri sayesinde küresel yapay zeka yarışında lider durumda” ifadesini kullandı. Microsoft, OpenAI ile olan ortaklığı ve diğer yapay zeka destekli yazılım platformlarıyla bu yatırımları sürdürmeyi hedefliyor. Şirket ayrıca, Anthropic ve xAI gibi yükselen firmalarla da iş birliği yapıyor. Yapay zeka teknolojileri, özellikle Nvidia grafik işleme birimlerine yapılan milyarlarca dolarlık yatırımlar ile hızla gelişiyor. 2022 yılının sonlarına doğru piyasaya sürülen OpenAI’nin ChatGPT uygulamasının ardından, birçok şirket kendi yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için yoğun bir yarışa girdi. Microsoft, OpenAI’ye 13 milyar doların üzerinde yatırım yaparak, bu projeye bulut altyapısı sağlıyor ve aynı zamanda yapay zeka teknolojilerini Windows, Teams ve diğer ürünlerine entegre etmiş durumda.
Donald Trump’a Çağrı: Yapay Zeka Eğitimine Yatırım Yapılmalı
Brad Smith, Donald Trump yönetimine de bir çağrı yaparak, ABD'nin yapay zeka liderliğini sürdürebilmesi için eğitim ve tanıtım çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini belirtti. Smith, “Çin, gelişmekte olan ülkelere nadir bulunan çipler için sübvansiyonlu erişim sunmaya ve yerel yapay zeka veri merkezleri inşa etme sözü vermeye başladı” diyerek, ABD’nin bu rekabette geride kalmaması gerektiğinin altını çizdi. Smith, ABD’nin bu alandaki en iyi yanıtının rekabeti eleştirmek değil, hızlı ve etkili bir şekilde hareket ederek Amerikan yapay zekasını üstün bir alternatif olarak tanıtmak olması gerektiğini söyledi.