CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Son günlerde Rize’de silahlı kavga olaylarının arttığına dikkat çeken Ocaklı, “Önceki gün ev sahibi-kiracı arasında sokak ortasında çıkan kavgada bir vatandaşımız bıçaklanarak hayatını kaybetmiş, dün akşam ise Rize Devlet Hastanesinin Acil Servisi içerisinde hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının arasında iki husumetli şahıs arasındaki silahlı çatışmada bir asker ve bir polisin de aralarında bulunduğu 5 kişi yaralanmıştır.” dedi.
GENÇLER NİÇİN ŞİDDETE YÖNELİYOR?
Henüz 20’li yaşlardaki genç insanların sokaklarda bellerinde silahla gezdiğine, bu şekilde hastanelere, okullara, camilere, kamu binalarına girebildiklerine değinen Ocaklı, ölüm ve ağır yaralanma ile sonuçlanan bu çatışma haberlerinin halkı korkuya sevk ettiğini belirtti.
Ülkemizde işsizlik, yüksek enflasyon ve zamlar ile hayatı kararan, bunalıma sürüklenen insanların, en küçük tartışmada silaha sarıldıklarını, ölümle, yaralamalarla sonuçlanan olaylar meydana geldiğini ifade eden Ocaklı, “Genç insanların sanat, kültür, edebiyat ile ilgilenmek yerine bellerinde silahla gezmesini, her gün onlarca kavga ve yaralama haberlerini vatandaşlar tedirginlikle izlemektedir. İşsizlik nedeni ile yaşamına son vereceğini ve intihar girişiminde bulunacağını belirten gençlerimiz bulunmaktadır.” diyerek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan şu sorularına cevap istedi:
1. Rize sokaklarında insanların bellerinde silahla gezmesini nasıl açıklıyorsunuz, yeterli önlem alınmamakta mıdır?
2. Genç insanların sanat, kültür ve edebiyat ile ilgilenmek yerine silahla dolaşmasının nedeni nedir?
3. Şiddeti öven yayınların, cezasızlık kültürünün ve siyasi nüfuz kullanarak “Nasıl olsa bana bir şey olmaz” anlayışının bu tür olayların artmasında etkisi var mıdır?
4. Vatandaşı endişeye sevk eden silahlı çatışma olaylarının önlenmesi için hangi tedbirler alınmaktadır?
5. Rize’de son üç yıl içinde yakalanan ruhsatsız silah sayısı kaçtır? Yakalanan şahıslara hangi adli ve idari yaptırım uygulanmaktadır?
6. Artan şiddet eğilimlerinin önlenmesi için ne gibi tedbirler alınmaktadır?