Atatürk Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler, deprem felaketlerinde arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek amacıyla 'Depron' adını verdikleri özel bir dron geliştirdi.
2011 yılında Van'da meydana gelen büyük depremi yaşayan Hüseyin Ayğan (23) ve 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta merkezli depremlerden kurtulan Beyza Konuker (21) ile Şuhedanur Halat (22) öncülüğünde kurulan 'Robotec' ekibi, bu inovasyonla hayat kurtarmayı hedefliyor.
Depron, enkaz altında kalan canlıları tespit etmek için ısı sensörleri kullanıyor. Ayrıca, ses sistemi aracılığıyla "Sesimi duyan var mı?" çağrısı yapabilen bu dron, gece çalışmalarına destek olmak için kurulacak ışık sistemini kullanabilecek. Dron aynı zamanda güneş enerjisiyle şarj edilebilen bataryalara sahip.
Hüseyin Ayğan, projenin amacını şu şekilde açıklıyor: "Okuldaki arkadaşlarımız ile kurduğumuz 'Robotec' ekibiyle, deprem arama-kurtarma dron projesine başladık. Geliştirdiğimiz dron, enkaz altında kalan insanların canlarının kurtarılmasına destek olacak. Drona yerleştireceğimiz ısı sensörleri ile enkaz altındaki yaralılar belirlenecek. Dronun bataryalarını güneş enerjisiyle şarj edeceğiz. Drona kuracağımız ses sistemiyle de enkaz altındakilere daha güçlü bir şekilde sesleneceğiz. Bu projemizi tamamlayıp, geliştirmek için destek bekliyoruz."
6 Şubat depremlerine Adıyaman'da yakalanan Beyza Konuker ise, projeyi arama-kurtarma sırasında yaşadığı eksiklikler nedeniyle başlattığını ifade ediyor. Deprem felaketini Malatya'da deneyimleyen Şuhedanur Halat da, "Depremde Malatya'daydım. Arama-kurtarma çalışmalarında birçok eksiklik gördüm. Müdahalelerin geç olması sebebiyle birçok ölüm gerçekleşti. O yüzden bu projeyi başlattık," diyor.
Bu önemli proje, deprem felaketlerinde hızlı ve etkili bir şekilde kurtarma operasyonlarını destekleyerek, can kaybını en aza indirmeyi amaçlıyor. Öğrenciler, Depron'un geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için destek bekliyor.