meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Ön Cam Filmi Muayeneden Geçer Mi?

Araç içi görünmeyecek derecede kalın bir cam filmi taktırmak bildiğiniz gibi ülkemizde yasak. Peki, araç ön cam filmi muayeneden geçer mi?

AKTUEL 31.07.2023 11:37:00 0
Ön Cam Filmi Muayeneden Geçer Mi?

Filmli Araç Muayeneden Geçer Mi?

Araç cam filmi aracın içinden dışarının net görülmesini sağlayan, anca araç dışından içini çok az ya da hiç göstermeyecek şekilde üretilirler. Cam filminin kullanım nedeni genelde güneş ışınlarının yansımasını önlemektir. Bununla beraber bazı araç sahipleri araçlarının daha güzel bir görünüm kazanması için de cam filmi çektirebiliyor. Cam filmleri doğru kullanıldığında sürücüyü güneşin parlaklığından koruduğu için faydalıdır. Ancak kullandığınız cam filminin görüşü engelleyen ya da görüntünüzü engelleyecek kadar koyu ve kalın olmamasına dikkat etmelisiniz. Aracında r43 cam filmi olan vatandaşlar cezadan muaf tutuluyor. Bildiğiniz üzere r34 cam kendinden filmli bir cam türüdür ve görüşü engellemez.

Cam filminin cezası 2023 yılında da güncellenmiştir. 30/1-b dahilinde cam filmi ile ilgili kurallara uymayan araç sahiplerine toplamda 951 TL ceza yazılır. Ayrıca cam filmini de çıkarmanız gerekir.

Ön Cam Filmi Muayeneden Geçer Mi?

Avrupa Birliği standartları baz alınarak yapılan düzenleme ile arka camlarda cam filmi serbest hale gelmişken ön camlarda film kullanmak yasaktır. Ön cam filmi olan araçlar muayenede ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçmezler. Geçebilmek için cam filmini söktürmeniz gerekir. Cam filmi numaralarından 4 numara filmin tamamen yasaklanmasının sebebi camları karartması ve görüşü engellemesinden dolayıdır. 4 numara cam filmi sadece ön camda değil yan ve arka camlarda da kullanımı yasaktır.

Ön cam filmi için belirlenmiş olan oran, %30’un üstüne çıkmayacak şekilde olmalıdır. Bunun anlamı ise ön camların %70 geçirgen olması gerektiği anlamına gelir. Otomobil sürücüsünün 180 derecelik ön görüş alanındayken, sağ ve sol solunda kalan camlarla beraber toplam ışık geçirgenliği en az %70 olmalıdır. Bunun nedeni ise görüşü maksimum seviyede tutmak ve olası trafik kazalarını önlemektir.

Araba Cam Filmi Numaraları

  • 1 Numara cam filmi: 1 Numara cam filmi genel olarak aracın arka camında kullanılan ve otomobil sürücüsünün görüşünü etkilemeyen cam filmidir. 1 Numara cam filminin ışık geçirgenlik oranı ise %85 civarındadır.
  • 2 Numara cam filmi: Trafik kuralları arasında yeni gelen kurala göre aracın ön cam görüş alanı 180 derece olarak belirlendi. Bu hesaba katılıp camın toplam ışık geçirgenliğinin minimum %70 – 75 oranında olması gerektiği sonucuna varabiliriz. 2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği de bu orandadır. Bu nedenle sürücüler görüş kalitesini arttırıp güvenli bir araç kullanımı için ön ve iç camlarda 2 numara filmi tercih ediyorlar.
  • 3 Numara cam filmi: 3 numara cam filmleri otomobil sürücüsünün görüşünü kısmen engeller. Bu nedenle kullanımı tavsiye edilmez ve muayeneden geçmez. 3 numara cam filminin ışık geçirgenlik oranı %55’tir. En fazla %40 ışık geçirgenliği olan 4 numara cam filmi ise sürücünün görüşünü kritik oranda engellediğinden dolayı kullanmak yasaktır.

Tüvtürk Muayene İstasyonları Hangi Cam Filmleri Muayeneden Geçer?

  • Cam filmi üreten firma AİTM onayı almış olması gerekiyor.
  • Aracın ön camında cam filmi olmaması gerekir.
  • Film yalnızca camın içinden uygulanmalıdır.
  • Araç camının dıştan ışık yansıtma oranının %15’i geçmemesi gerekir.
  • Cam film kalınlığı en çok 80 µm olması gerekir.
  • Cam filmleri en az yüzde 98 UV korumalı olması gerekmektedir.
  • PVC malzeme kullanılmamalıdır.
  • Kaplama sırasında akrilik esaslı yapıştırıcılar kullanılması gerekir.

Özetle 3 numara ya da 4 numara cam filmi takılıysa Tüvtürk muayene istasyonuna gitmeden önce bu cam filmini çıkarmanızı öneririz. Bu sayede aracınız muayenede takılmaz. Ayrıca yasaklı olan cam filmlerini takmanız ve trafik çevirmesine yakalanmanız halinde de Trafik polisi tarafından 951 TL cam filmi cezası yazılacaktır.

Bu kadar yüksek bir ücret ödemek yerine düşük numaralı bir cam filmi takarak ve seyahatlerinizde güneş gözlüğü kullanmanızı öneririz. Yaz aylarında güneş ışığı sürücünün gözünü büyük ölçüde yorduğu için kesinlikle bir güneş gözlüğü tercih edebilirsiniz.

Yüzde 70 Cam Filmi Kaç Numara?

Cam filmi numaraları ışık geçirgenliğine göre farklıdır. Sıkça sorulan “%70 cam filmi kaç numara?” sorusuna ve diğer cam filmi numaralarının ışık geçirgenliğine aşağıdaki listeden bakabilirsiniz.Cam filmleri ışık geçirgenlik oranına göre numaralandırılmaktadır. Buna göre:

  • %85 cam filmi 1 numara.
  • %70 cam filmi 2 numara.
  • %55 cam filmi 3 numara.
  • %40 cam filmi ise 4 numaradır.

Arabaya kaç numara cam filmi çekersem ceza yemem diye merak ediyorsanız bunun yanıtı ise 1 – 2 numara cam filmleridir. Bu cam filmlerinin ışık geçirgenliği mevcut yasaya uygun olduğu için sorun yaşamazsınız.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Anahtar Kelimeler: Filmi Muayeneden Geçer ?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.4° / 21.7°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin