Başkan Güler: “ORDU’DA TARİH FIŞKIRIYOR”
ORDU’DAKİ ARKEOLOJİK KAZILAR İLE TARİH VE SANAT TARİHİ ARAŞTIRMALARI BU SEMPOZYUMDA
Ordu Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen ORSEM-I “Ordu ve Çevresi Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu-I” başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Ordu’da tarihin kaynadığını, tarihin fışkırdığını görüyoruz. Ordu’daki kazılarda emeği bulunan tüm hocalarımıza ve ekiplerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Ordu’da Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle devam eden kazı çalışmaları ışığında arkeoloji, tarih ve sanat tarihçisi öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ORSEM-I “Ordu ve Çevresi Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu-I” yoğun katılımla başladı.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen sempozyuma Ordu Valisi Muammer Erol ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in yanı sıra Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt, Hacı Bayram Veli Üniversitesinden öğretim üyeleri, Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan ve Samsun, Trabzon, Erzincan, Bartın Üniversitelerinden davetli öğretim üyeleri ve arkeoloji meraklıları katıldı.
BAŞKAN GÜLER: “ORDU KADİM BİR KÜLTÜRÜN YAŞADIĞI BİR BÖLGE”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’nun tarihi ve kültürel açıdan önemine vurgu yaptı.
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan eserlerin sergilenmesi amacıyla Ordu’ya kazandırılacak müze başta olmak üzere yapılan çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Başkan Güler, şunları kaydetti:
“Ordu’muzda belediyemiz ev sahipliğinde 2 gün boyunca bir şölene şahitlik edeceğiz. Bilindiği üzere arkeoloji bizim ölümsüz hafızalarımız. Bu bölgedeki medeniyetlerin yaşam alanlarının günümüze yansımasını sizlerin katkıları ile değerlendireceğiz. Ordu kadim bir kültürün yaşadığı bir bölge. Her ne kadar Karadeniz bölgesi yeterince bilinmiyor olsa da, geçmişte araştırmalar yapmış Kılıç Kökten hocamızı hatırlamamız lazım. Onlarda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Burada tarihin kaynadığını, tarihin fışkırdığını görüyoruz. Bu sebeple Ordu’daki kazılarda emeği bulunan hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Burada üç ayrı medeniyet var. Bunlar Melet, Bolaman ve Cevizdere diye bahsettiğimiz Ünye ve havzası. Buradaki çalışmalar uzun yıllardır bilim dünyasının da dikkatini çekmekte. Gölköy Kalesi içinde çalışma yapıyoruz. Oranın da bilim ve tarihle buluşmasını arzu ediyoruz. Bu 2 günlük şöleninin Ordu’nun tarihsel tanıtımı için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kurul bizim için çok önemli, Cıngırt ve Ünye Kalesi’ndeki çalışmalar da sonuçlanmak üzere. Mesudiye’deki Esatlı Yazıtlarını merak ediyoruz, Orhun Kitabeleri ve göçlerle ilgilerini merak ediyoruz. Bir yandan da Sayın Valimiz ile birlikte güzel çalışmalar içerisindeyiz. Müze ile ilgili çalışmalar inşallah hayırlı bir sonuca ulaşacak. Geçmiş ile gelecek arasındaki güzel bağlantıyı siz değerli hocalarımız sayesinde kurmuş olacağız.”
İL MÜDÜRÜ TOPARLAK’TAN TEŞEKKÜR
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak’ta konuşmasında Ordu’da yapılan tarihi ve kültürel çalışmalar dolayısıyla teşekkürlerini iletti.
Sempozyumun kültür ve tarih yolcuğuna katkı sunduğunu aktaran Toparlak, “Ordu hem kültür hem de turizm açısından bölgedeki diğer illere örnek teşkil etmekte, yenilikçi bir şehir olması yönünden de dikkat çekmektedir. Ayrıca Ordu, tescil almış 19 ürünü ile zengin bir mutfak kültürüne ait gastronomi alanında da oldukça gelişmiş bir şehirdir. İlimizde yapılan arkeolojik kazılarda ve arkeoloji müzesi sürecinde bizlerden desteklerini hiç esirgemeyen Valimiz Sayın Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler başta olmak üzere tüm kazılarda görev alan hocalarımıza ve ekiplerine teşekkür ediyorum. Sempozyumun kültür ve tarih yolculuğumuza katkı sunacağını ümit ediyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
BAŞKAN GÜLER’DEN KURUL KAZI BAŞKANI ŞENYURT’A PLAKET
Konuşmaların ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler tarafından Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt’a plaket takdim edildi.
ORDU’DAKİ ARKEOLOJİK VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR KONUŞULUYOR
Sempozyum, konuşmaların ardından yapılan oturumlarla devam etti. Oturumlarda Ordu’da yapılan kazılar hakkında ilgili kazı başkanları tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Sempozyumda ayrıca arkeoloji meraklıları tarafından öğretim üyelerine sorular yöneltildi.
Sempozyum, 6 Aralık Cuma günü yapılacak olan oturumlarla sona erecek.