Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'dan Eğitim Masraflarına Tepki: "Öğrencilere İade Edin, İhtiyaçlarını Biz Karşılayalım"
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Mezun Öğrencilere Yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kursları’nda belediyelerin devre dışı bırakılmasını eleştirdi ve öğrencilerden talep edilen kitap ve kırtasiye masraflarının geri ödenmesini istedi.
Başkan Kaya, bugüne kadar kitap ve kırtasiye materyallerinin belediyeler tarafından karşılandığını hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla öğrencilerden 16 bin lira talep edilmesini eleştirdi. Kaya, Ortahisar Belediyesi olarak öğrencilerin bu ihtiyaçlarını karşılayacaklarını açıkladı.
Kaya, “Sevgili Trabzonlular ve gençler, üzücü bir haberimiz var. 10 yıldır Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi ile birlikte yürüttüğümüz Mezun Öğrencilere Yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kursları bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla belediyeler devre dışı bırakılmıştır. Daha önce belediyemizin karşıladığı kitap ve kırtasiye masrafları artık öğrencilere yansıtılmaktadır. Bu kararın gerekçesi belirtilmemiştir, ancak ‘tasarruf’ adı altında eğitim hakkından tasarruf edilmesi kabul edilemez” dedi.
Başkan Kaya, alınan kararın siyasi olduğunu ve eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açacağını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partimizin yerel seçimlerde gösterdiği başarının ardından böyle bir kararın alınmış olmasını manidar buluyoruz. Eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açan bu karar, ekonomik imkânları kısıtlı ailelerin çocuklarını etkileyecek ve pek çok genç üniversite eğitimi alma hakkından mahrum kalabilecektir” şeklinde konuştu.
Başkan Kaya, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak, “Öğrencilerimizden alınan 16 bin lirayı geri ödeyin. Ortahisar Belediyesi olarak, hayırseverlerle işbirliği yaparak bu öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt ediyoruz. Öğrencilerden bir lira bile almanıza gönlümüz razı gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Ortahisar Belediyesi'nin öğrencilere yönelik bu destek çağrısının, bölgedeki eğitim alanındaki fırsat eşitsizliğini azaltmak ve gençlerin eğitim hakkını korumak amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.