89. yılında düzenlenen “Kadın ve Siyaset” konulu panelde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Av. Sibel Suiçmez, siyasi partilerin kadınları siyasete yeterince sokmadığını söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 89. yılında düzenlenen “Kadın ve Siyaset” konulu panelde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Av. Sibel Suiçmez, siyasi partilerin kadınları siyasete yeterince sokmadığını söyledi.
Suiçmez, siyasi partilerin temel hedefinin toplumun bütün kesimlerini yakalamaya çalışmak suretiyle oy oranını artırmak olduğunu belirterek, “Bu nedenle, kendilerine en çok katkı sağlayacak adayları seçmeye çabalamaktadırlar. Böylece partilerce kabul gören adayların nitelikleri daha da ehemmiyet kazanmak durumundadır. Bu durum, genelde partilerce aday gösterilen grupların özel olarak da kadının temsilinde aday gösterilen kesimden seçimi kazananların genel bir portresinin ortaya konulması bağlamında önemli ipuçları vermektedir. Ayrıca tüm kesimden ne kadarının parlamentoda temsil edebildiği sorusunun yanıtı önem arz etmektedir” dedi.
Suiçmez, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında verildiğini hatırlatarak, “O günden bu yana geçen 89 yıllık süreçte kadınlar siyasette önemli mesafeler kat etmiştir. Ancak, bu mesafenin yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye'de kadınların siyasette temsil oranı hala erkeklerin çok gerisindedir. 2023 seçimlerinde TBMM'de kadın milletvekillerinin oranı %17,45 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının çok altındadır” diye konuştu.
Suiçmez, kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesi için siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve kadınların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Panelde konuşan KTÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşegül Aksoy da, kadınların siyasette temsilinin artırılmasının demokratik bir toplum için önemli olduğunu söyledi.