Yeni dönemin hedeflerini paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, terörden temizlenen bölgelerdeki petrol çalışmalarıyla ilgili müjde verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, göreve başlamasının ardından gazetecilerle bir araya geldi. Yeni döneme ilişkin önemli mesajlar veren Bakan Bayraktar, terörden temizlenen bölgelerdeki petrol çalışmalarıyla ilgili müjde vermeyi ihmal etmedi. Bakan Bayraktar, 2035 yılına kadar startının verileceği 200 milyar dolarlık dev bir proje üzereinde çalışıldığını belirtti. Ayrıca Bakan Bayraktar, ''Temel hedefimiz arz güvenliğini yerli kaynaklarla sağlamak" ifadelerini kullandı. Bayraktar, Türkiye'nin enerjiyle ilgili hedefini sıralarken özellikle rüzgar ve güneşte iddialı hedefler koyduklarını anlattı.
Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Bayraktar özetle şu ifadeleri kullandı;
''Önümüzdeki dönemde proje odaklı bir çalışmayı daha yoğun sürdürmeyi hedefliyoruz. Bizim önümüze bir proje seti ve portföyü var. Şu anda gözüken, 2035 yılına kadar startını verip bir kısmını tamamlamamız gereken, bu dönemde başlayıp biten, bir kısmı başlayacak, bir kısmı başlamak için hukuki altyapısı hazırlanacak 200 milyar dolarlık projelerimiz var. Bu projelerimizin içerisinde yenilenebilir, nükleer ve petrol-gaz aramaları da var. Dolayısıyla 200 milyar dolarlık bir proje setiyle sürece hazırlanıyoruz.''
Yenilenebilir enerji hakkında konuşan Bakan Bayraktar, ''Yenilenebilir enerjide karada ve denizdeki rüzgârı devreye almak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte her yıl 1.500 megavat rüzgâr projesi yapma hedefimiz var. 2035'e kadar 5000 megavatlık offshore'da, yani denizde rüzgâr projemiz var. Marmara'da, Kıyıköy'de, Karadeniz'de ciddi bir potansiyel var. Önümüzdeki 12 yılda Türkiye rüzgârda 30 bin MW kurulu güce ulaşacak. Güneşte biraz daha iddialı hedeflerimiz var. Yıllık en az 3 bin-3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almamız gerekiyor.'' dedi.
Akkuyu'daki çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Bayraktar, Akkuyu'da şu anda muazzam bir çalışma devam ediyor. 4 tane reaktör aynı anda yükseliyor. Seneye elektrik üretecek. Rusya'yla yaşanan kriz konusunda şunu söyleyeyim: Biz enerji diplomasisini geçmişte yoğun bir şekilde kullandık.
Terörden temizlenen bölgelerdeki petrol çalışmalarıyla ilgili müjde vermeyi ihmal etmeyen Bakan Bayraktar, şunları kaydetti;
''Gabar'daki keşifle bu rakamı bu sene 100 bin varil gün üretime çıkaracağız. Hedef, 2024 sonunda bu rakamı 200 bin varile çıkarmak. Yani Gabar'da Şehit Esma Çevik sahası ve Şehit Aybüke Yalçın sahasından 100 bin varile yakın ilave üretim gelmesi söz konusu. Dolayısıyla bunlarla beraber 200 bin varil, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 20'sini kendi kendine karşılaması anlamına gelir. Gabar petrolü çok kaliteli bir petrol. 41 API. Sınırın öbür tarafında çıkan petrole benziyor açıkçası, hatta biraz daha kaliteli. Denizlerde de yeni aramalarımız var. Karadeniz'de Ordu, Rize açıkları... Birinde petrol, diğerinde doğal gaz hedefliyoruz. Şırnak çok önemli bir yer. Çünkü Şırnak, aslında dünya petrolünün geçiş güzergâhlarından bir tanesi. Kuzey Irak'tan veya Kerkük'ten, Irak'tan gelen petrol Şırnak'tan geçiyor ve Ceyhan'a kadar gelip oradan dünya piyasalarına gidiyor. Yani önemli bir petrol geçiş güzergâhıydı. Şimdi yine inşallah önemli bir petrol üretim yeri olacak.''
Kato Dağı'nda çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Bayraktar, “Kato'da şu anda çalışma devam ediyor. Muhtemelen birkaç haftaya daha ihtiyacımız var. Gabar, biraz daha kuzeye doğru giden bölge, ondan sonra Hakkâri'ye doğru giden bölgelerde biz yeni arama kuyuları kazacağız bu sene ve bunların hepsini ümitle kazıyoruz. Günün sonunda bizim yüzde 20 ihtiyacımızı karşılayacak, yani geride koca bir yüzde 80 var.”
Sinop ve Trakya'da planlanan santraller hakkında bilgi veren Bakan Bayraktar, ''Sinop ve Trakya'da planlanan santraller gibi büyük çaplı nükleer santrallerin dışında İngiltere ve Amerika'yla küçük modüler reaktör denilen ve Türkiye'de de üretimin daha yerlileşme imkânı olduğu yeni bir teknolojiyi yakinen çalışıyoruz. Bu arada, hem ikinci santral hem Trakya'yla alakalı şunu da söyleyeyim: Rusya, Güney Kore ve Çin'le görüşmelerimiz şu anda devam ediyor." dedi.