Tarih: 07.03.2023 14:44

Potasyum Eksikliği Belirtileri, Potasyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Facebook Twitter Linked-in

Potasyum vücudumuzda birçok rol oynayan önemli bir mineraldir. Potasyum seviyelerindeki küçük değişiklikler bile vücut fonksiyonlarımızı olumsuz etkileyebilir. Normal potasyum seviyesi 3.5 ila 5.0 mmol/litredir.Potasyum eksikliği, kanda potasyum seviyesi 3,6 mmol/litre'den düşük olduğunda görülür.

POTASYUM DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

POTASYUM DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

Düşük potasyum seviyesinin birçok nedeni vardır, ancak genellikle kusma, ishal, böbrek üstü bezi bozuklukları veya diüretik kullanımından kaynaklanır. Potasyum düşüklüğünün diğer nedenleri şöyledir:

POTASYUM DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Düşük potasyum tedavisi, potasyum seviyelerini artırmayı ve altta yatan nedenleri çözmeyi amaçlar. Potasyum düşüklüğü hafif vakalarda, doktorunuz tarafından verilen oral potasyum hapları ile tedavi edilebilir. Bunlar potasyum klorür, potasyum fosfat veya potasyum karbonat şeklinde olabilir.

Ağır vakalarda hastanede intravenöz (IV) potasyum almanız gerekebilir. Bu tedavi, seviyeleri oral potasyum takviyesinden çok daha hızlı yükseltir.

Potasyum açısından daha zengin yiyecekler yemek de düşük potasyum seviyelerini tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Muz, ıspanak, kuruyemiş, kivi, portakal, yoğurt ve somon potasyumu zengini besinlerdir.

POTASYUM DÜŞÜKLÜĞÜNÜN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Hafif düşük potasyum seviyesi tehlikeli olmamasına ve oral potasyum takviyesi ile kolayca tedavi edilebilmesine rağmen, aşırı derecede düşük potasyum seviyeleri ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Şiddetli düşük potasyum vakalarında, yaşamı tehdit eden kalp yetmezliği, felç ve solunum yetmezliği meydana gelebilir.

Kardiyak iskemi, kalp yetmezliği veya sol ventrikül hipertrofisi gibi bir kalp rahatsızlığınız varsa , düşük potasyum düzeylerinin daha fazla kalp sorununa neden olma olasılığı daha yüksektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —