Tarih: 15.02.2023 12:52

Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir? Propolis Nasıl Kullanılmalıdır?

Facebook Twitter Linked-in

Arıların kovanlarının içini temizlemek ve bitkiler aracılığıyla dış etkenlerden korumak için ürettikleri bir diğer madde ise propolis olarak adlandırılır. Sarı, turuncu, siyah ve kahverengi renklerde mevcuttur. Reçinemsi bir madde olan propolis; Kayın, karaağaç ve iğne yapraklı ağaçlarda bulunur. MÖ 350 yıllık bir geçmişe sahiptir. Keşfedildiğinden beri propolis, Yunanlılar tarafından apseleri tedavi etmek için doğal bir çare olarak, Mısırlılar cesetlerini mumyalamak için ve Asurlular yaraları temizlemek için olarak kullanılmıştır. Arılar propolisi kovanın dışından içeriye doğru uygun bir sisteme göre yaparlar. Özellikle peteğin açıklıkları kapatılarak diğer canlıların girmesi engellenir. Bal gibi propolis de toplanan çiçeklere göre farklılık gösterir. Balı kovandan çıkardıktan sonra propolis sıyrılır. Bazı işlemlere uygun hale getirilmiştir. Polifenoller, fenolik asitler, terpenler, steroidler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve amino asitler içerir. Bu nedenle propolis hastalıklara karşı güçlü antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkiler gösterir.

BAL VE PROPOLİS KARIŞIMI:

Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, güçlü bir doğal analjezik bal ve propolis karışımı. Ayrıca güçlü bir antibiyotik olan propolis ve bal karışımının özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir. Virüslerin ve enfeksiyonların çoğalmasına karşı etki gösteren karışımdan her sabah bir yemek kaşığı tüketilmelidir. Testler bu yiyeceğin güvenilirliğini kanıtlamıştır. Uzmanlar, bu kadar güçlü bir karışımı Ramazan ayı boyunca, ayrıca iftar veya sahurdan sonra tüketmenizi tavsiye ediyor. Açlık anında vücudun direncini artırır. Pandemi dönemine denk gelen daha sağlıklı bir Ramazan için bal ve propolis doğal bir korunma yöntemi.

İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN PROPOLİS İPUÇLARI;

Prof. doktor Saraçoğlu, propolisin inanılmaz faydaları olduğunu iddia ediyor. Propolis bir kulak pamuğuna dökülerek dudak kenarlarında çıkan düzlüklere sürülürse kısa sürede yok eder. Özellikle ağız içi enfeksiyonların giderilmesinde propolisli gargaranın önemli olduğunu vurguluyor. Tercih edilen propolisin sıvı haldeki propolis olduğunu belirtiyor.

PROPOLİSİN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda propolisin saf hali vücuttaki tüm virüs, bakteri ve mantarı temizler. Bağışıklığa koruyucu bir etki sağlar. Antibakteriyel etkisi sayesinde iltihaplanmanın önüne geçer.

Sindirimde sisteminde en hassas olan mide ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı temizler. Mide duvarını güçlendirir. Asitten kaynaklı yaşanan mide ülseri ve delinmesi gibi riskli hastalıkları önler. Midedeki su ve asit oranını dengeler. Fazla gaz oluşumunun önüne geçerek bağırsakların işlevselliğini artırır.

- Anti oksidan özelliği aynı zamanda cilt hastalıklarında etkilidir. Cilt hücrelerini yenileyerek yaşlanma ve kırışıklığı önler. Akne, sivilce ve siyah nokta oluşumlarının önüne geçer. Sadece cilde değil, saç köklerini de yenileyerek dökülmesini ve yıpranmasını engeller. Yanık tedavide ciltte iz kalmadan antimikrobiyal etki göstererek hızla iyileşmesini destekler.

PROPOLİS NASIL KULLANILIR?

Tıp, kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılır. Aktarlarda tane halinde de bulunur. Bazı aktarlarda balla karıştırıp satılır. Tablet halinde de bulunur. Ağız içi yaralar için bir tatlı kaşığı propolisi bir beş defa gargara yapılabilir. Kronik uyku problemi olan ve bağışıklığı zayıf olan kişiler tablet hali önerilir. Özel sprey şeklinde hazırlanmış propolis ise boğaz enfeksiyonlarını azaltır. Propolis toz halde hem balla hem de yoğurtla tüketilebilir. Ancak propolis tüketilmeden önce mutlaka bir uzaman miktarı danışılmalıdır.

PROPOLİS KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Çok güçlü maddeler içeren propolis aşırı ve bir uzmana danışılmadan tüketildiğinde ciddi hastalıklara neden olabilir. Ayrıca bala alerjisi olan kişilerin bu besinden de uzak durmasında fayda var. Hamile ya da hamile kalmak isteyenlerin de tüketmeden önce uzmanlarına danışması gerekir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —