Saray sarmasının puding kullanılarak yapılması için, tarifin şöyle uygulanması gereklidir:
Krem şanti kullanılmadan yapılmak istenen saray sarması, normal saray sarması ile aynı yapılır. Yalnızca bu kez puding üzerine krem şanti eklemesi yapılmaz. Bundan dolayı da dolapta daha fazla beklemesi ve daha katı bir kıvam alması gereklidir.
Hindistan cevizi yerine bisküvi ile yapılmak istenen saray sarması için tepsinin en dibine toz haline getirilmiş olan petibör veya bebek bisküvilerinin konması gereklidir. Tepsi tabanının bunlarla kaplanmasından sonra Bisküvili ve pudingli saray sarması diğerleri gibi yapılır.
Muhallebi kullanılarak yapılan saray sarmasının pudingli saray sarmasından tek farkı, pudingin hazır olarak kullanılması değil evde yapılmasıdır. Saray sarmasında kullanılacak olan muhallebi için gerekli olan malzemeler şöyle sıralanabilir:
Saray tatlısında eklenecek olan kakao, kişilerin arzularına göre eklenebilir. Tatlının eğer kakaolu olması isteniyorsa 3 kaşık kakao yeterli gelecektir.
Saray sarması tatlısının kırılma nedenleri, rulo haline getirilerek bekletilmesi ve olması gerektiğinden fazla ince yapılmasıdır. Saray sarmasının mutlaka yenmeden önce rulo yapılması tavsiye edilir. Bununla beraber az malzeme için de uygun tepsi seçilmelidir.
Saray sarması tatlısının bekleme süresinin en az 5 veya 6 saat olduğu söylenir. Ancak bu saat aralıklarından daha fazla da dolapta beklemesinin ve dinlenmesinin sakıncası yoktur.
Saray sarması muhallebisine nişasta eklenmesi, tatlı tarifine göre değişiklik gösterir. Bazı saray sarması tariflerinde nişasta varken bazılarında yoktur.
Yapılmış saray sarması tatlısının dondurucu içinde saklanması, günümüzde tercih edilen durumlardan biridir. Ancak pudingli saray sarması yerine muhallebi ile yapılan saray sarmalarının buzlukta bekletilmesi daha uygundur.