“ Rize Belediye Başkanı Metin “Sokak Hayvanları Kanunu çıkmadan önceki hassasiyetteyiz. Şehrül Emin olarak tüm canlılar bizim değerlerimizdir korumakla mükellefiz “.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin Belediye Başkanının şehrül emin olduğunu bu sıfatıyla insanından hayvanına, bitkilerine kadar tüm canlıların emanet edildiği kişiler olarak sokak hayvanlarına zarar verme, onları gereksizce uyutma gibi bir niyetlerinin olamayacağını söyledi.
Kurdukları birlik ile sokak hayvanlarına yönelik tabi yaşamlarını desteklemeye yönelik çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Başkan Metin “Rize belediyesi beş yılda 6800 tane kısırlaştırma yaptı. Bu periyot böyle devam ediyor fakat bu sadece merkez ilçenin yapacağı bir uygulama değildir çevre ilçelerle ve hatta bölgesel bazda kümülatif olarak bu çalışmayı yürütmeliyiz. Mevcut kanun çıkmadan önce sayın valimizin de öncülüğünde Rize merkez ve bütün ilçe belediyeleri biz bir arada bir birlik kurduk. Bu kanunun çıkması ile birlikte bizleri arayanlar oldu hatta duygusal davrananlar hayvanlara zarar vereceğimize yönelik tereddütlerinden bahsettiler. Oysaki böyle bir zarar söz konusu değildir. “ dedi.
Sokak hayvanları kanunu çıkmadan öncede tüm canlıların yaşaması için aynı hassasiyetti taşıdıklarını söyleyen Metin “Sanki bu kanun çıkmadan önceki Belediye Başkanı farklı Kanun çıktıktan sonraki farklı bir ruh haline bürünecek canavarlaşacak gibi. Oysa biz aynı hassasiyette başkanlarız. Ben kanundan önceki Rahmi Metinim tüm canlılara aynı hassasiyette bakan biriyim. Bu kanun geçmişte tanımlanmayan tanımlara netlik getirdi. Önceki mevzuatta da bulaşıcı hastalıklı, kuduz olan hayvanların uyutulması mevzuatta vardı. Bence bu kanunla birlikte belediyeler daha önce fazla ihtimam göstermedikleri bu mevzuya daha fazla ihtimam gösterecekler. Kısırlaştırma da belki de çok sistematik yapılmıyordu. Şimdi birlik sayesinde tüm ilçelerle beraber kümülatif olarak toptan bir çözüm üretilmiş olacak ve hayvanları tabi seleksiyonu bozulmadan onların zarar görmesine müsade etmeden biraz daha kontrol altına alınmış olacak. Biz Başkanlar şehrül eminiz
Yani şehrin bütün değerlerinin emanet edildiği kişi anlamına geliyor. Bu değerlerin içerisinde hayvanlarda bitkilerde bütün canlılar var. Bu nedenle hayvanlarımızın ömürleri nereye kadar giderse bizlerle beraber yaşamaya hakları var ve biz bunun güvencesi olmak zorundayız. Ancak diğer canlılara ve insanlara zarar veren ve saldırgan olan hayvanlarımızı da alıp rehabilitasyon merkezlerinde rehabilite edilene kadar uzun süre tutmak zorundayız aslında tüm toplumun ortak isteği net. Hem saldırganları toplayın hem de hayvanları yaşatın diye ortak bir ses var bizlerde her ikisini bir de yürütecek bir çalışma yapıyoruz. “ şeklinde konuştu