Rektör Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, 7. Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu’nda Konuştu

Rektör Hacımüftüoğlu, 7. Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu’na Katıldı

GÜNCEL 23.08.2024 09:52:00 0
Rektör Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, 7. Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu’nda Konuştu

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 7. Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu'na katıldı. Hibrit formatta gerçekleştirilen sempozyumda, yüz yüze ve çevrim içi olarak birçok akademisyen ve öğrenci yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği konularına dikkat çekti. 27 ülkeden 500'den fazla bilim insanının katıldığı sempozyumun büyük çoğunluğunun çevrim içi yapıldığını belirten Rektör Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi’nin Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi'ne ev sahipliği yaptığını ve bu müzenin biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, "Biyoçeşitlilik alanının kökleri burada mevcut ve bu kökler biyoçeşitliliğin geleceğinin de burada olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ise açılışta, biyoçeşitliliğin korunmasının insanlık için önemini vurgulayarak, "İnsanoğlu önce evreni mahvediyor, sonra kurtuluş için çareler arıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan bu çelişkiler, bilime olan ihtiyacı artırıyor" dedi. Prof. Dr. Çakmak, biyoçeşitliliğin azalmasının ekosistemlerde ciddi kayıplara yol açabileceğini belirterek, "Bu nedenle biyoçeşitliliğin korunması, sadece ekolojik değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Dendroloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Mammadov, sempozyumun Azerbaycan'da başladığını ve gençleri biyoçeşitlilik konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Mammadov, biyoçeşitliliğin korunmasının insanlık için önemini vurguladı.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, biyoçeşitliliğin korunmasının insanlığın geleceği için büyük bir öncelik taşıdığını belirterek, "Her dakikada yaklaşık 400 dönümlük bir alanın degradasyona uğraması, biyoçeşitliliğin önemini gösteriyor" dedi.

Sempozyum, iki gün sürecek ve uzmanlar tarafından biyoçeşitlilik üzerine sunumlar yapılacak.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ