meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

RİZE PARKLARINI YABANCI BİTKİLER KUŞATMIŞ. UZMANLAR UYARIYOR "DOĞAL BİTKİLERİMİZ RİSK ALTINDA"

RTE Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çorbacı " Rize'de 86 endemik 777 doğal bitkimiz var ancak kentsel peyzajın yüzde 76' sı büyük paralarla alınmış yabancı uyruklu bitkilerle donatılmış. Doğal bitkilerimiz risk altında"

RİZE PARKLARINI YABANCI BİTKİLER KUŞATMIŞ. UZMANLAR UYARIYOR

HABER ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU
RTE Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr Ömer Lütfü Çorbacı kentin peyzajında kullanılan yabancı uyruklu bitkilerin hem şehrin ekolojine hem de milli servete zarar verdiğini söyledi.
Rize parklarının yüzde 76' sının yabancı uyruklu bitkilerle donatıldığını, yüzde 24 kadar yerli bitkiye rastladıklarını vurgulayan Çorbacı "Yeşil kent diye tabir edilen bir şehrimizde maalesef böyle talihsiz bir durum var. " dedi.


Endemik bitkilere şehir peyzajında rastlamadıklarını kaydeden Çorbacı " Yeşil alanlarımızda doğal bitkimiz olan doğal meşe türümüzden kaç tane var bilen var mı. Türkiye'de 20 nin üzerinde meşe türü yok ve asıl önemlisi bunun da 2 tane türü Rize'ye özel. Hiç bir parkta kullanmamışız. Bütün şehri gezdik ve ne yazık ki ilimizin doğal bitkisi olan meşe ağacı tek bir tane yok. "şeklinde konuştu.


ŞEHRİ BAŞKALAŞTIRIYORUZ
Çorbacı " Bir de Rize'nin kendi ismiyle bir bitkisi var. Rize söğüdü. Endemik bitkimiz ve dünyanın hiç bir bölgesinde yetişmiyor. Buna rağmen şehrin hiç bir peyzajında yer almıyor. Yine karayemiş, armut, turunçgiller, ladin, Göknar gibi bitkilerimizi de parklarımızda  göremiyoruz. Mevcut ağaçlarımızı da şehirleşme adına kesiyoruz. Bitki varlığı bakımından bu kadar zenginken neden büyük paralar ödeyerek şehrimizi başkalaştırıyoruz.


Peki Rize'nin parklarında yerel bitkilerimiz yok da neler var. Japon kadife çamı diye bir ağaç var. Japon bitkisi. Üniversitenin etrafını kuşatmış, bütün parklarımız bunlarla donatılmış. Türkiye'de sadece Datça'da yetişen bir palmiye türümüz vardır. Ülkemize özgü bir bitki değildir. Rize ise dışarıdan getirilmiş çeşitli türlerde palmiye ormanına dönmüş.


ÇAYIMIZ VARKEN ALES ÇALISINA GEREK VAR MI
Bir de şehrin her yerinde yol kenarlarında kullanılan Ales çalısı diye bir bitki var. Gördüğünüz o boyuttaki bir ales çalısının tanesi 20 bin lira. Bu çalıların yerine şehrin simgesi çay bitkisini kullanabilirlerdi. Üstelik maliyeti de yok. Aynı zamanda şehre gelenleri çay bitkimiz karşılardı.


YABANCI BİTKİLER YEREL BİTKİLERİMİZİ ÖLDÜRÜYOR
Yabancı yurtlu bitkilerin hem ekolojik çevreye hem de milli servete zarar verdiğini vurgulayan Çorbacı "Yabancı türler farklı ortamlarda bitki hastalıklarına yol açıyor. Yerel bitkilerimiz risk altına giriyor ve tükeniyor. Yabancı bitkiler vampir kelebek, kokarca gibi istilacı  canlıların ve istilacı bitkilerin çoğalmasına neden oluyor 
Sevindirici olan ise Belediye Başkanımız Rahmi Metin'in  bu konuda hassasiyet gösterip yerel bitkilerin kullanımı konusunda bizlerle temas halinde olması ve bir sera alanı oluşturularak peyzajda kullanılan bitkileri burada yetiştirmeye başlamasıdır.


Haber Kaynak : ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU
1

4 Temmuz 2024 Fındık Fiyatları: Piyasadaki Son Durum

2

4 Temmuz 2024 altın fiyatları canlı alış-satış tablosu

3

İspir’de Milli Coşku Devam Ediyor!

4

Erzurumspor'un Yeni Kampanyası: #KüllerimizdenDoğuyoruz Lansmanı Yapıldı

5

Trabzon'da Mera Islah Projeleri Hız Kesmeden Devam Ediyor