Rize İl Sağlık Müdürlüğü önemli bir proje ile bir kez daha Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (DOKA) destek almaya hak kazandı.
Rize İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi tarafından girişimcilik ve genç istihdamı teknik destek programı kapsamında sunduğu “Rize İl Sağlık Müdürlüğü Mental ve Nöropsikiyatrik Ruh Sağlığı Hizmetleri Eğitim ve Danışmanlık Projesi” Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansından (DOKA) destek almayı hak kazanmıştır.
Proje ile Nöropsikiyatrik testler eğitimi ve WAIS-R yetişkin zekâ testi eğitimi ülkemizdeki kalkınma ajansları ilk kez Sağlık Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilecek olup, Müdürlüğümüze Nöropsikiyatrik alanda büyük bir güç kazandıracağı düşünülmektedir.
İlimiz sağlık tesislerinde hali hazırda uygulanamayan Nöropsikiyatrik Testler Eğitimi, WAIS-R Yetişkin Zekâ Testi Eğitimi ile Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamaları Eğitimi gerçekleştirilecek proje sayesinde il genelindeki tüm mesleki çalışanlara verilecek sertifikalı eğitim ile uygulanabilecek, bu nedenle vatandaşlarımızın il dışına veya özel sağlık kuruluşlarına başvurmalarına gerek kalmayacaktır.
Nöropsikiyatrik testlerin ilimizde uygulanması ile beraber bu testin sonucunda oluşan rapor ile özellikle demans, deliryum, depresyon gibi hastalıkların ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorunu hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlanabilecektir. Hekimin hastanın tedavisini yönlendirme ve takip süreci konusunda önemli katkı sağlayacaktır. Bu testin uygulanması psikiyatri, nöroloji ve beyin cerrahi alanlarının birbiri ile eşgüdüm halinde çalışmasında büyük fayda arz edecektir.
WAIS-R yetişkin zekâ testi gelişmiş ülkelerde zekâ alanında uygulanan en geçerli ve güvenirliliği yüksek zekâ testidir. Bu testin uygulanması ile birlikte evlilik, adli işlemler, engellik durumu, psikiyatrik bozukluklar açısından son derece önemli olan zekâ durumunun doğru ve tam bir şekilde tespit edilmesi sağlanabilecektir.
Çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışsal terapi uygulamaları eğitimi ile ise özellikle anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif davranışlar ve travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlıkları bulunan çocukların tedavi ve danışmalığı sürecinde önemli rol oynayacaktır.
Test uygulanan bireylerin erken tanı alması ile birlikte erken tedavi uygulanabileceği için vatandaşların tedavisi için uygun klinik, uygun psikiyatrik muayene veya destekleyici hizmetler vb. arayışlara girmek zorunda kalmayacağı ve bunun için de ailelerimize bir mali külfet oluşturmasının önüne geçilebileceği düşünülmektedir.
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyanın en seçkin sağlık tesislerinde uygulanan WAIS-R zekâ testi ve nöropsikolojik testler sağlık tesislerimizde uygulanmaya başlanması ile birlikte müdürlüğümüze mental ve nöropsikiyatrik ruh sağlığı hizmetleri alanında sınıf atlatacaktır. Bu testleri gerçekleştirebilecek olmamız diğer bölge ve ülkemiz sağlık tesislerine de örnek teşkil edecektir. Bu alanlarda artık sağlık tesislerimiz hasta sevk eden değil sevk kabul eden sınıfa yükselecektir.” ifadelerini kaydetti.
Tepe, “ Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sene Müdürlüğümüz tarafından Wisc-R Çocuk ve Ergen Zekâ Testi eğitimi projesi gerçekleştirilmiş ve bu alanda sağlanan hizmetle şu ana kadar 200’den fazla çocuğumuz sağlık tesislerimizde bu hizmete kavuşmuş ve en doğru sağlık hizmetinden faydalanmış, ilimiz dışında ileri tetkik ve tedavi için sevk olmalarına lüzum kalmamıştır. WAIS-R zekâ testi ile birlikte 16 yaş üzeri hastalarımızın sağlık tesislerimizde zekâ seviyeleri tam ve en doğru şekilde tespit edilebilecek ve hastalarımızın ilimizde tanı ve tedavileri düzenlenebilecek olup maddi açıdan vatandaşlarımıza da külfet oluşmasının önüne geçilecektir.” ifadelerini kullandı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir proje gerçekleştireceklerini ifade eden Tepe, katkılarından dolayı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve tüm DOKA personellerine teşekkürlerini sundu.
Proje sözleşmesi Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe tarafından imzalanarak, DOKA ’ya sunuldu.