Tarih: 27.07.2023 18:32

Rize Yemekleri, Rize’nin En Meşhur 24 Yemeği

Facebook Twitter Linked-in

Rize yemekleri yazımızda, Rize’ye özgü meşhur çorbalar, Rize’ye ait meşhur yemekler, Rize salata ve mezeleri, Rize tatlıları başlıkları altında toplam 24 adet Rize yemekleri tarifi verilecektir. Yazımıza başlamadan önce Rize mutfağını kısaca tanımlayalım.

Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize ili, Karadeniz ikliminin hakim olduğu eşsiz doğası, tarihi geçmişi ile gelişmiş bir kültüre sahiptir. Yemyeşil doğası ile hem yöreye gelenleri büyüleyen hem de iştah kabartan sebze yemeklerinden et yemeklerine, çorbalarından tatlılara birçok lezzet bulunmaktadır. Rize iline yolunuz düştüğünde bu yöresel yemekleri deneyimleyebilirsiniz.


1. Rize Kavurması

Rize Kavurması

Rize yöresel yemekleri içerisinde ilk sırada Rize kavurması yer almaktadır. Et yemeklerinin de yoğun bir şekilde hazırlandığı Rize mutfaklarında, bu yöresel yemek etin başrolde olduğu, enfes bir yöresel yemektir. Rize’ye yolunuz düştüğünde lokanta ve restoranlarda bu yöresel yemeği deneyimleyebilirsiniz.

Rize Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

Rize Kavurması Yapılışı

2. Saç Kavurma

Saç Kavurma

Etin başrolde olduğu, Rize yöresel yemeklerinden saç kavurma etin sebzeler ile birlikte saçta kavrulması ile hazırlanmaktadır. Adını da pişirildiği sac tavasından almaktadır.

Sac Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

Sac Kavurma Yapılışı

3. Rize Pidesi

Rize Pidesi

Karadeniz bölgesindeki meşhur pidelerden birisi olan Rize pidesi, hamur işi en sevilen lezzetlerden birisidir. Etin ağırlıklı olduğu mutfaklarda, bu yöresel pideyi deneyimleyebilirsiniz.

Rize Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

İç malzeme;

Rize Pide Yapılışı

4. Hamsili Pilav

Hamsili Pilav

Karadeniz bölgesinde deniz ürünlerinin ayrı bir yeri vardır. Hamsi başlı başına bir lezzet olarak hem tek başına hem de farklı şekillerde hazırlanarak sunulmaktadır. Bu yöresel yemeklerden birsi de hamsinin pilav olarak sunulduğu, hem görsel bir şölen hem de enfes bir lezzet ortaya çıkarttığı hamsili pilav yemeğidir. Karadeniz de birçok mutfakta yapılmakta olan hamsili pilavın Rize usulü hazırlanan tarifi ile deneyimleyebilirsiniz.

Hamsili Pilav Tarifi İçin Malzemeler

Hamsili Pilav Yapılışı

5. Pazı Tavalısı

Pazı Tavalısı

Karadeniz’in geleneksel bir otu olan pazı her yörede çeşit çeşit lezzetler şeklinde hazırlanarak sunulmaktadır. Sebze yemeklerinin en lezzetti hallerinden birisi olan pazı tavalısı Rize mutfaklarının damaklarda tadı kalak tatlarındandır.

Pazı Tavalısı Tarifi İçin Malzemeler

Pazı Tavalısı Yapılışı

6. Hamsi Koli, Rize Yemekleri

Hamsi Koli

Hamsi ile hazırlanan bir hamur işi lezzet olan hamsi koli, Rize yöresinde yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Hamsinin enfes şekilde sunulduğu doyurucu bir lezzet olarak, yolunuz Rize’ye düştüğünde mutlaka deneyimleyin.

Hamsi Koli Tarifi İçin Malzemeler

Hamsi Koli Yapılışı

7. Hamsi Çığırtası, Rize Yemekleri

Hamsi Çığırtası

Hamsinin bolca tüketildiği bir yörede başka bir hamsi lezzeti de hamsi çığırtası yemeğidir. Bu yöresel yemek krep şekilde hazırlanarak tavaya dökülüp pişirilir. Köfte gibi küçük porsiyonlar halinde hazırlanan hamsi çığırtası, hamsi sevenlerin deneyimleyebileceği yöresel bir yemektir.

Hamsi Çığırtası Tarifi İçin Malzemeler

Hamsi Çığırtası Yapılışı

8. Etli Kuru Fasulye, Rize Yemekleri

Etli Kuru Fasulye

Ülkemizde pek çok ilde yapılmakta olan meşhur bir lezzet olarak Rize mutfaklarında da enfes bir şekilde hazırlanarak sunulmaktadır. Rize yöresi usulüne göre hazırlanarak sunulan etli kuru fasulyeyi lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Etli Kuru Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

Etli Kuru Fasulye Yapılışı

9. Muhlama, Rize Yemekleri

Muhlama

Rize’nin en meşhur, en sevilen, yörenin doğal tereyağı ve peyniri ile hazırlanan enfes bir lezzete sahip olan muhlama, yöreye gelip de deneyimlemeden dönmemeniz gereken lezzetlerden birisidir.

Muhlama Tarifi İçin Malzemeler

Muhlama Yapılışı

10. Etli Karalahana Sarma, Rize Yemekleri

Etli Karalahana Sarma

Sarma geleneksel bir yemek olarak ülkemizde her yörede her mutfakta yapılmakta olan bir yemektir. Rize mutfaklarında yapılmakta olan karalahana sarması ise etli hiç harcı ile sarılarak hazırlanmaktadır. Yöreden yöreye farklı şekillerde yapılmakta olan etli karalahana sarmasını Rize ilinde bulunan lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Etli Karalahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

Etli Karalahana Sarma Yapılışı

11. Turşu Tavalısı, Rize Yemekleri

Turşu Tavalısı

Karadeniz bölgesinde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Karadeniz bölgesinde yer alan Rize ilinde de yapılan bu turşulardan farklı lezzetler hazırlanmaktadır. Bunlardan biri de fasulye turşusu ile hazırlanan turşu tavalısıdır. Farklı lezzetlerin hazırlandığı Rize mutfaklarında bu enfes lezzeti yörede deneyimleyebilirsiniz.

Turşu Tavalısı Tarifi İçin Malzemeler

Turşu Tavalısı Yapılışı

12. Lahana Haşlama, Rize Yemekleri

Lahana Haşlama

Rize yöresinde sevilen sebzelerden biri olan lahananın haşlama usulü olarak hazırlanıp sunulan şekli de yörenin en sevilen yemeklerinden biridir.

Lahana Haşlama Tarifi İçin Malzemeler

Lahana Haşlama Yapılışı

13. Mısır Ekmeği, Rize Yemekleri

Mısır Ekmeği

Karadeniz’de en sevilen yöresel ekmek olan mısır ekmeği her yörede yapılmakta ve sofralarda yerini almaktadır. Bu yöresel ekmek her öğünde enfes kokusu ve lezzetiyle şölen sunmaktadır.

Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

Mısır Ekmeği Yapılışı

14. Çumur, Rize Yemekleri

Çumur

Yöresel bir ekmek olan mısır ekmeğinin içine çökelek karıştırılması ile hazırlanmaktadır.

Çumur Tarifi İçin Malzemeler

Çumur Yapılışı

Rize Yemekleri, Yöresel Çorbaları

15. Hamsi Çorbası

Hamsi Çorbası

Rize yöresel yemeklerinin ardından yöresel enfes çorbalarına göz atalım. Yöresel çorbaların ilk sırasında hamsi çorbası yer almaktadır. Bilenen lezzetlerin aksine hamsi çorbası deniz ürünlerinin farklı bir lezzet olarak sunulmasıdır. Yöreye yolunuz düştüğünde bu besleyici ve faydalı çorbayı lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Hamsi Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Hamsi Çorbası Yapılışı

16. Korkoto Çorbası

Korkoto Çorbası

Mısır ununun başrolde olduğu yöresel bir çorba olan korkoto çorbası, Rize yöresel çorbalarından birisidir. Bu yöresel çorbayı yemeklerden önce isteyip deneyimleyebilirsiniz.

Korkoto Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Korkoto Çorbası Yapılışı

17. Karalahana Çorbası

Karalahana Çorbası

Rize yöresel çorbalarından son sırada da Karadeniz’in en çok kullanılan ve sevilen sebzelerinden biri olan karalahana çorbası yer almaktadır. Karalahana yörede farklı tarifler ile farklı lezzetler hazırlanıp sunulmaktadır. Bunlardan biri de karalahana çorbasıdır.

Karalahana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Karalahana Çorbası Yapılışı

Rize Yemekleri, Yöresel Tatlıları

18. Laz Böreği

Laz Böreği

Karadeniz Bölgesinin meşhur lezzeti Laz böreğinin asıl yapıldığı ana yer Rize’dir. Rize’ye özgü bir lezzet olan Laz böreği damaklarda tadı kalacak enfes bir lezzete sahiptir. Karadeniz’de birçok yörede bulabileceğiniz Laz böreği mutlaka Rize yöresinde deneyimlemelisiniz.

Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebi İçin;

 Devamı için;

 Şerbeti için;

Laz Böreği Yapılışı

19. Hamsiköy Sütlaç

Hamsiköy Sütlaç

Sütlaç ülkemizde her yöre yapılmakta olan sütlü bir tatlıdır. Sütlaç, Rize mutfaklarında da enfes bir şekilde hazırlanmaktadır.

Hamsiköy Sütlacı Tarifi İçin Malzemeler

Üzeri için:

Hamsiköy Sütlaç Yapılışı

20. Pekmezli Kabak Tatlısı

Pekmezli Kabak Tatlısı

Rize usulü hazırlanan kabak tatlısı pekmez ile hazırlanmaktadır. Bu enfes lezzeti Rize tatlıcıların, pastanelerde deneyimleyebilirsiniz.

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Pekmezli Kabak Tatlısı Yapılışı

21. Pepeçura

Pepeçura

Farklı bir isme ve lezzet sahip olan pepeçura, Rize mutfaklarında en sevilen üzüm ile yapılan tatlıdır. Bu yöresel tatlı özellikle bayramlarda ve özel günlerde hazırlanıp misafirlere servis yapılmaktadır.

Pepeçura Tarifi İçin Malzemeler

Pepeçura Yapılışı

22. Enişte Lokumu

Enişte Lokumu

İlginç bir hikayeye sahip olan enişte lokumu Rize yöresinde düğün zamanlarında damat bohçasına katılarak damadın ailesine gönderilirmiş. Yöresel bir lezzet olan enişte lokumunu pastanelerde deneyimleyebilirsiniz.

Enişte Lokumu Tarifi İçin Malzemeler

Enişte Lokumu Yapılışı

23. Kabak Sütlacı

Kabak Sütlacı

Bildiğiniz sütlaçlardan farklı olarak hazırlanmakta olan kabak sütlacı, Rize yöresel tatlılarından biri olarak listede yer almıştır.

Kabak Sütlacı Tarifi İçin Malzemeler

Kabak Sütlacı Yapılışı

24. Kocakarı Gerdanı

Kocakarı Gerdanı

Özellikle bayramlarda yoğun bir şekilde tüketilen kocakarı gerdanı tatlısı, içi bol fındıklı şerbetli bir tatlıdır.

Kocakarı Gerdanı Tarifi İçin Malzemeler

Şurup için:

Kocakarı Gerdanı Yapılışı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —