Samsun’da Asırlık Çitlembik Ağacı İçin Koruma Talebi

Vezirköprü Akören Mahallesi’ndeki Merkez Camisi avlusunda bulunan yüz yılı aşkın çitlembik ağacının korunması için mahalle sakinleri yetkililere çağrıda bulundu.

ÇEVRE 26.02.2026 11:48:00 0
Samsun’da Asırlık Çitlembik Ağacı İçin Koruma Talebi

Samsun'un Vezirköprü ilçesi Akören Mahallesi Merkez Camisi avlusunda bulunan asırlık çitlembik ağacının koruma altına alınmasını isteyen mahalle sakinleri, yetkililere çağrıda bulundu.
Akören Mahallesi'nin tarihi dokusuyla özdeşleşen çitlembik ağacı, geniş gövdesi ve içi boş kovuğuyla dikkat çekiyor. İhtişamlı görünümüyle yıllara meydan okuyan, her yıl verdiği yemişlerle mahalle sakinlerinde iz ve tat bırakan ağacın korunmasını isteyen vatandaşlar adına konuşan 76 yaşındaki Kemal Toprak, ağacın çok eski olduğunu belirterek koruma altına alınmasını talep etti.
Doğduğundan bu yana mahallede yaşadığını ifade eden Toprak, "Bu ağacın ne zaman dikildiğini, kaç yaşında olduğunu kimse bilmiyor. Şu an bunu bilen hayatta kimse yok. Büyüklerimizden duyduğumuza göre yüz yılın üzerinde bir ağaç. Bir asırdan daha fazla süre önce dikilmiş" dedi.
Ağacın mahalle ve cami için simgesel bir değer taşıdığını vurgulayan Toprak, "Kimler tarafından dikildiği belli değil. Yıllardır burada ayakta duruyor. Buranın tarihini temsil ediyor, camimizin simgesi. Buna sahip çıkılsın istiyoruz. Şu an sahipsiz olduğu için herhangi bir maksatla kesilebilir. Yetkililerin gelip bu ağacı incelemesini ve koruma altına almasını istiyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA

Haber Kaynak

İHA

Perşembe 5.7 ° / 3.2 °
Cuma 4.9 ° / 3.3 °
Cumartesi 6.2 ° / 2.4 °