Sıcak havalarda klimaya mecbur muyuz? İşte klima kullanmadan serin kalmanın 7 yolu

Hava o kadar sıcak ki insanlar sadece klimalı ortamlarda vakit geçirmeyi tercih ediyor. Ancak serin kalmanın tek yolu bu cihazlar değil. Uzmanlar bazı basit önlemlerle vücut ısısının düşürülebileceğini belirtiyor.

SAĞLIK 27.07.2023 10:43:00 0
Sıcak havalarda klimaya mecbur muyuz? İşte klima kullanmadan serin kalmanın 7 yolu

Termometreler bir haftadır hep kırmızı seviyeleri gösteriyor. Böyle havalarda hem yaşanan ortamı yani evi hem de vücudu serin tutmak şart. Aksi takdirde sağlık tehlikeye giriyor. 

Aşırı yüksek sıcaklıklar, vücudun sıcaklığını düzenleme yeteneğini bozuyor ve bu da sıcak krampları, sıcak çarpması, hipertermi ve sıcak bitkinliği gibi durumların riskini artırıyor. Ancak bu, klimanızı tüm gün açık tutmanız veya kendinizi eve kilitlemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Küçük ve sürdürülebilir değişikliklerle klimaya ihtiyaç duymadan serinleyebilirsiniz. 

VÜCUDUNUZU NEMLİ TUTUN

Vücut terleme yoluyla elektrolit kaybeder ve büyük miktarda elektrolit kaybı bitkinliğe yol açar. Yiyecek ve içecekler yoluyla vücudun genel su seviyesini eski haline getirmek için hem su hem de vücut sodyumu gün boyunca sürekli olarak değiştirilmeli. Ancak tüm içeceklerin vücut üzerinde aynı nemlendirici etkiye sahip olmadığı bilinmeli. Uzmanlar, en sıcak yaz aylarında tüm bireylerin yanlarında her zaman suyu buz gibi tutan yalıtımlı bir şişe taşımasını tavsiye ediyor. Şişenin görünümü, daha sık su içmeyi hatırlatıyor. 

NABIZ NOKTALARINA BUZ KOYUN

Sıcaklıklar çok yüksek olduğunda, vücudun kan damarları genişleyerek daha fazla kanın cildin yüzeyine ulaşmasına, soğumasına ve ardından ısı salmasına izin verir. Kan damarlarının içinden geçtiği boyun, bilek, şakak, koltuk altı gibi vücuttaki nabız noktalarına buz veya soğuk havlu uygulanması tüm vücudu hızlı bir şekilde soğutabilir. 

GÜNEŞ YANIĞINDAN KORUNUN

Güneş yanığı vücudun sıcaklığını düzenleme yeteneğini etkiler. Bir yanık olduğunda, vücut hemen iyileşmesine yardımcı olmak için yanık bölgesine daha fazla sıvı gönderir ve terleme işlevi için daha az su bırakır. Terleme, vücut ısısını düzenler. Azalan vücut terlemesi, ısı bitkinliği riskini artırır. 

Uzmanlara göre yazın en sıcak günlerinde ve özellikle öğle saatlerinde, güneş ışınlarının yoğun olarak vurduğu öğle saatlerinde insanların kısa süreliğine bahçeye çıkarken bile şapka, güneş kremi ve özel uzun kollu güneşten koruyucu giysiler giymesi gerekiyor. Dışarıda işiniz varsa veya egzersiz yapmak istiyorsanız, bunu sabahın çok erken saatlerinde veya akşam yapmanız daha sağlıklı olacaktır. 

SOĞUK BİR DUŞ ALIN

Soğuk bir duş, vücut ısısını önemli ölçüde azaltabilir ve insanların yaz aylarında uzun süre serin ve taze kalmasına yardımcı olabilir. 2016 yılında yapılan bir araştırma, soğuk duşun sıcak çarpmasını önlemenin ve tedavi etmenin en iyi yolu olduğunu ortaya koydu. Vücudunuzun gün boyunca daha düşük bir sıcaklığı korumasına yardımcı olmak için her zaman banyoda olmanıza da gerek yok. Bunun yerine bir sprey kutusu kullanabilir ve cildinizin yüzeyini periyodik olarak ıslatabilirsiniz. Derideki su ter gibi çalışır. Buharlaştığında cilt soğur.

ISIYI EVDEN UZAK TUTUN

Isıyla baş etmenin en iyi yollarından biri onu evin dışında tutmak.Perdeler ise güneş ışığının evin içine girmesini engellemenin etkili bir yolu. Isıyı da emen bu tekstil ürünleri evi daha serin tutar. Ayrıca evin pencerelere yerleştirilen panjur, tente ve ağaçlar da güneş ışığını engelleyerek evin serin kalmasını sağlar.

EVİN DIŞINDA YALITICI MADDELER KULLANIN

Uzmanlara göre evlerin çatılarına yerleştirilen yansıtıcı malzemeler evi daha serin tutuyor. Bu malzemeler, özellikle iyi yalıtılmamış eski evler için çok kullanışlı çünkü güneş enerjisinin yalnızca yüzde 5 ila 8'ini yansıtan tipik malzemelerle karşılaştırıldığında güneş enerjisinin yüzde 40'ına kadarını yansıtıyorlar. 

ENERJİ TASARRUFLU CİHAZLAR KULLANIN

Ev ısısını azaltmak için iyi bir çözüm, çamaşır makineleri ve kurutucular gibi yüksek ısı üreten büyük ev aletlerini kullanmamak. Uzmanlar bu yüzden daha az ısı üreten, enerji tasarruflu cihazların kullanılmasını öneriyor.

ISI BİTKİNLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Sıcaklık daha büyük hastalıklara yol açmadan önce bitkinlikle kendisini gösteriyor. Sıcaklık bitkinliği yoğun yorgunluk, baş ağrısı, ateş, baş dönmesi, hızlı nefes alma ve hızlı kalp atışı, genel halsizlik, yoğun susuzluk, ellerde ağrı, aşırı terleme ve soluk cilt, döküntü gibi cilt değişiklikleri ve zayıflık gibi belirtilere sebep oluyor. 

Sıcak çarpması ise, 

  • Yüksek ateş
  • Bilinç bulanıklığı
  • Konuşma bozukluğu
  • Epileptik nöbetler
  • Sinirlilik
  • Kuru ve sıcak cilt
  • Derinin kızarıklığı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Hızlı nefes alma
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Baş ağrısına yol açıyor. 

Sıcak çarpmasının, acil tıbbi müdahale yapılmazsa beyinde veya vücudun diğer hayati organlarında şişmeye neden olarak ciddi veya kalıcı hasar riskini artırabildiğini unutmamak lazım. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

admin admin