Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sel, heyelan, taşkın ve çökme gibi felaketlere yol açtığına dikkat çekti.
Derelerin ve akarsuların betona gömülüp yok edildiğine dikkat çeken Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi (BAŞÇİM) Sözcüsü Ömer Şan, son zamanlarda artan sıcaklıklar ve şiddetli yağışların, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sel, heyelan, taşkın ve çökme gibi felaketlere yol açtığına dikkat çekti.
Şan, iklim değişikliklerinin etkilerinin arttığını belirterek, "Dünyada milyarlarca insan ve canlı temiz içme suyuna erişemiyor. Ancak bunun yanı sıra birçok dere ve akarsu, kentlerin altına gömülüp, üzerleri kapatılıyor veya ıslah adı altında yok ediliyor. Bu durumda, doğa suçlu değil, suç insanlar ve siyasette" dedi.
Özellikle aşırı yağış ve mevsimsel doğa olaylarına karşı yerel yönetimlerin önlem alması gerektiğini vurgulayan Şan, "Değişen iklim koşulları, şiddetli yağışlar ve sel gibi istenmeyen sonuçlar doğuruyor. Yerel yönetimler, sel, heyelan, taşkınlar gibi felaketlere karşı şimdiden önlem almalıdır" diye ekledi.
Şan, geçmişte de benzer uyarıların yapıldığını ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde derelerin kapatıldığını hatırlatarak, dere yataklarının açılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, sel ve benzeri felaketlerin devam edeceğini belirtti.
Siyasi önerilerle sorunların çözülemeyeceğine dikkat çeken Şan, "Şu anda yapılması gereken, bütün dere yataklarının doğaya geri verilmesidir. Siyaset, öncelikle kendini düzeltmelidir" dedi.
Doğanın korunması gerektiğini vurgulayan Şan, "Siyaset, dere yataklarından, doğal yaşam alanlarından, ormanlardan, göllerden elini çekmelidir. Ekosistem olmadan canlı yaşam mümkün değildir. İnsanlar olarak doğanın bir parçası olduğumuzu anlamalıyız ve iklim krizini önlemek için harekete geçmeliyiz" şeklinde konuştu.