Sokak hayvanları yasası maddeleri 2024 son dakika || Bakan Tunç açıkladı! Başıboş sokak köpekleri yasası kabul edildi mi, Meclis'e geldi mi? Sahipsiz sokak köpekleri uyutulacak mı, sokak havanlarının uyutulması ne demek?
Sokak hayvanları ile ilgili son dakika gelişmeleri yakında takip ediliyor. Son olarak, Hayvanları koruma noktasındaki kararlılıklarını sürdürdüklerini söyleyen Tunç, "Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım." ifadelerini kullandı. Türkiye, bu soruna çözüm arayışında yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. AK Parti, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerin uygulamalarını inceleyerek, sahipsiz köpeklerin belirli koşullar altında uyutulmasını öngören bir yasa taslağı hazırladı. "Sokak köpeklerinin uyutulması" ifadesi, konuya duyarlı kişiler tarafından merak edilen bir kavram. Bu yasa taslağına göre, belediyeler barınaklardaki köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet üzerinden sahiplendirme ilanları yayınlayacak. Eğer bu köpekler 30 gün içinde sahiplenilmezse, enjeksiyon yoluyla uyutulacaklar. Bu süreç, uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpeklerin alınmasıyla devam edecek. Peki, Sahipsiz sokak köpekleri uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi?
Başıboş sokak köpekleri sorunu ile ilgili yasa çalışmaları başladı. Mevcut kanunun yetersizliği ve toplum güvenliği endişeleri, "Sokak hayvanları uyutulacak mı?" sorusunu gündeme taşıdı. Yeni bir yasa için yürütülen çalışmalar, İngiltere, İtalya ve Portekiz'deki örnekleri de inceleyerek farklı yaklaşımları masaya yatırıyor. Özellikle "uyutma" yöntemi, toplumda büyük bir tartışma yaratarak hassasiyetleri gözler önüne seriyor. Bu yöntem, kontrolsüz çoğalmayı engellemek ve toplum güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Ancak, bu uygulama büyük bir etik tartışmanın merkezinde yer alıyor ve birçok hayvanseverin tepkisini çekiyor. Yeni yasa çalışmaları, sokak hayvanları ile ilgili sorunlara kalıcı çözümler bulma amacını taşıyor. Bu konunun çözümü için, her iki tarafın da görüşlerini paylaştığı, hayvan refahını ve toplum güvenliğini eşit derecede dikkate alan bir yasa düzenlemesi hedefleniyor. Peki, Sokak köpekleri yasası ne zaman çıkacak, hangi maddeler olacak?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, AK Parti grubunun 'sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme' konusundaki çalışmalarına ilişkin, "Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bir taslak çalışması yapmıştı. Ve bu taslak çalışması Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz elbette bunu değerlendireceklerdir. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz biz. Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Sonrasında yine hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, o komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda; 'evcil hayvan', 'sahipsiz hayvan' gibi tanımlar netleştirilmişti ve hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Bu anlamda, hayvanları koruma konusundaki hassasiyetimiz devam ediyor" diye konuştu.
"MECLİS'TE TARTIŞILACAK"
Ama diğer yandan özellikle sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğini ve bunun giderek arttığını gördüklerini kaydeden Bakan Tunç, "Ölümlere yol açan, yaşlılara ve çocuklara saldıran, trafik kazalarına neden olan durumlar söz konusu oluyor; bunu da önlemek lazım. Bunu önlemek için de birtakım tedbirler almak gerekiyor. Belediyelere ve kurumlara düşen görevler olacak.
Bakan Tunç, 'sokak köpeklerinin uyutulacağı' yönündeki tartışmalara ilişkin de, "Bunlar Meclis'te tartışılacak konular. Nasıl bir çözüm olacağını hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.
2024 yılı için hazırlanan sokak köpekleri yasa taslağı, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor. Taslakta yer alan başlıca maddeler şu şekilde:
*Sahiplendirme İlanları: Her belediye, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekip, bu fotoğrafları internet üzerinden sahiplendirme ilanı olarak yayınlayacak.
*Sahiplenme Süresi: İlan yayınlandıktan sonra köpeklerin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak.*Uyutma İşlemi: 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon yöntemi ile acısız bir şekilde uyutulacak.
*Barınak Kapasitesi: Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak ve süreç aynı şekilde devam edecek.
*Çip Takma ve Takip: Sahiplenilen köpeklere çip takılacak ve sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği sıkı bir şekilde takip edilecek.
Bu düzenleme, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplum sağlığını korumayı amaçlıyor.
Sokak köpeklerinin uyutulmasıyla ilgili yasa tasarısı henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilmedi. Bu yasa teklifi, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli bir süre içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngörüyor. Ancak yasa teklifinin henüz Meclis'e sunulma aşamasında olduğu belirtiliyor ve tartışmalar devam ediyor. Yasa tasarısının ne zaman çıkacağına dair kesin bir tarih bilgisi bulunmuyor.BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?
Son dönemde hayvan hakları savunucuları tarafından sıkça gündeme getirilen sahipsiz hayvanların durumu, siyasetin de gündemine oturmuş durumda. AK Parti'nin hazırladığı kanun teklifi taslağında, tartışmalı bir konu olan "uyutma" maddesi de yer alıyor.
Edinilen bilgilere göre, partinin uzmanları, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan "uyutma" yöntemini inceliyor. AK Partili yetkililer, eğer böyle bir düzenlemeye gidilirse, her belediyenin barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekerek bir internet sitesi kuracağını ve bu sitede sahiplendirme ilanları yayınlayacağını belirtiyor.
Bu ilanda yer alan ve 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon ile uyutulacak. Sahiplenilen ve uyutulan köpeklerin ardından, boşalan barınaklara yeni hayvanlar alınacak. Planlanan düzenlemede kent ve kırsal ayrımı yapılmayacak.SOKAK HAYVANLARININ UYUTULMASI NE DEMEK?
Sokak köpeklerinin uyutulması, barınaklarda belirli bir süre boyunca sahiplendirilmeyen sokak köpeklerinin, veteriner hekimler tarafından enjeksiyon yoluyla acısız bir şekilde hayatlarına son verilmesi işlemidir. Bu yöntem, genellikle ötenazi olarak da adlandırılır. İşlem, köpeklere acı çektirmeden yapılır.Bu uygulamanın amacı, sokak köpeklerinin sayısını kontrol altına almak ve toplum sağlığı ile güvenliğini korumaktır. Uyutma işlemi, genellikle sahipsiz ve agresif davranışlar sergileyen ya da tedavi edilemeyecek kadar hasta olan köpekler için uygulanır. Uyutma işlemi, dünya genelinde bazı ülkelerde de uygulanmakta olup, köpek popülasyonunun kontrolü ve halk sağlığının korunması amacıyla tercih edilmektedir.