Söz tepsisi kim tutar? Kız istemede tepsiyi kim alır?

Sevgililiğin bir evre sonrası, düğünün bir tık öncesi... Söz ve nişan merasimleri özellikle gelenekler açısından kafa karıştıran birçok detay barındırıyor.

GÜNCEL 8.03.2024 19:52:00 0
Söz tepsisi kim tutar? Kız istemede tepsiyi kim alır?

Sevgililiğin bir evre sonrası, düğünün bir tık öncesi... Söz ve nişan merasimleri özellikle gelenekler açısından kafa karıştıran birçok detay barındırıyor. Kim kime ne almalı, misafirlere ne ikram edilmeli, söz nişan törenlerinde ne giyilmeli, söz adetleri nelerdir, nasıl bohça hazırlamalı ve daha birçok soru olabilir kafanda. Öyleyse cevaplar bu yazıda...

Söz Hakkında Bilmen Gerekenler

Sevgililik sürecinde bir ilerleme katettiniz ve artık evliliğe doğru adım atmak istiyorsunuz. Bir taraftan da aile tarafından “Artık adı koyulsun.” baskısı yapılıyor. O zaman düğüne giden yoldaki ilk adım olan söz kesmenin vakti geldi.

Söz Nedir?

Söz veya söz kesmek olarak bilinen merasim en basit özetiyle ilişkiyi aileler nezdinde resmiyete dökmek anlamına gelir. Peki sözde ne olur? Evlilik kararı verildiğini simgeleyen yüzükler, ilk olarak bu organizasyonla takılır. Merasim esnasında evlenecek çiftin aileleri de birbiriyle tanışmış olur.

Genellikle kız isteme töreniyle söz kesimi aynı gün yapılır. Ancak ülkemizde bazı yörelerde nadiren de olsa kız istemenin sonraki haftasında söz kesildiği de görülür.

Söz Merasimi Nasıl Olur? Sözde Ne Yapılır?

Söz nasıl yapılır? Öncelikle kız tarafının ailesinin uygun olduğu bir gün belirlenir ve bu tarihte erkek tarafı ailenin evine ziyarete gider. Peki söz günü neler yapılır? Kız tarafı evde misafirlere sunacağı ikramlıkları hazırlar ve o gün evde söz hazırlıklarının telaşı olur. Söz merasimi evde gerçekleşeceğinden çok kalabalık olmaz. Aileler sadece amca, teyze gibi çok yakın belli akrabalarını davet ederler. Gelin ve damat adayı da dilerse çok yakın bir iki arkadaşını çağırabilirler.

"Aile arası söz nasıl olur?" dersen, bu tür merasimlere arkadaşlar dahil edilmez.

Sözde Erkek Tarafı Ne Yapar?

"Sözde erkek tarafı ne alır" sorusunu cevaplamak gerekirse de, merasime dair her türlü harcama bu tarafa aittir. Buna söz yüzükleri ve söz elbisesi dahildir. Ayrıca geleneklerimizce erkek tarafının geline takı takması da gerekmektedir.

Söz Masaları Nasıl Süslenir?

Söz masaları süslenirken, baştan bir konsept belirlemek, işini oldukça kolaylaştıracaktır. Mesela kozalak konseptini seçtiysen, söz masanın üzerine kozalaklar yerleştirebilir, söz pastanı da kozalak şeklindeki pasta malzemeleri ile süsletebilirsin. Papatya, lavanta, gök kuşağı, kış, limon söz masanı süslerken tercih edebileceğin konseptler arasında. Söz masasının, nişan masasına göre daha sade dekore edildiklerini de belirteyim.

Şu galerimizde de söz masan için destek alabileceğin profesyonel firmalar var: 

Merak edilen konulardan biri de “Söz çiçeği nasıl olmalı?” sorusudur. Erkek tarafı kız istemeye giderken, kız tarafına ve bu evliliğe verdiği önemi hissettirebilmek için gösterişli bir çiçek hazırlatır. Söz çiçeği olarak; sadece güllerden veya gül ve lilyumlardan oluşan bir buket tercih edilebilir. Buket, tül kumaşlarla ve kurdelelerle süslenerek daha da şık hale getirilir.

"Söz kesmeye giderken ne alınır?" sorusu için birden fazla cevap var. Söz geleneklerinden biri, kız isteme çikolatasıdır. Damat tarafı aileye söz kesmeye giderken mutlaka söz çikolatası yaptırmalıdır. Bu çikolata genelde gümüş bir tepsi içerisinde hazırlanır ve badem şekerleriyle süslenir. Yörelere göre kız tarafına başka tatlılar da götürülebilir ama en popüler olanı çikolatadır. “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.” cümlesini hayata geçirmek için bu gelenek yıllardır devam etmektedir.

Sonrasında erkek tarafı akşam saatlerinde ailenin evine gider. Söz kesmenin öncesinde aile üyeleri birbirini daha yakından tanımak için sohbete koyulur. Damat adayının öğrenim hayatından, aile babasının ne iş yaptığına kadar birçok soru sorulur.

Damat adayının babası muhabbet edildikten sonra, kahveler içilirken “Allah’ın emri, Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz.” cümlesiyle konuya girer. Bu cümleden sonra babası veya başka bir aile büyüğü tarafından gelin adayının fikri sorulur. Kızlarının da onayını aldıktan sonra aile, çiftin evlenmesine müsade ettiğini belirtir.

Ailelerden de onay alındıktan sonra çift arasında yüzükler takılır ve çiftin bir ömür mutlu olmasını temenni eden söz merasimi konuşması yapılır. Bu dakikadan sonra çift sözlüdür ve ilerleyen zamanlarda aileler de birbirleriyle sık sık görüşürler.

Sözde Ne Giyilir?

Gelin adayları tarafından kafa karıştıran bir soru da şu ki: “Söz kıyafetleri nasıl olmalı?” Söz merasimi evde yapılacağı için gelin adayı sade ve şık bir elbise giymeli. Çok fazla dekoltesi olmayan, rahat hareket edebileceği, aynı zamanda da şıklığından ödün vermeyen giysiler onun için uygundur.

Kahve servisi yapacağını ve misafirleri karşılayıp sırasıyla hepsinin elini öpeceğini düşünürsek, diz hizasında düz elbiseleri tercih etmesi mantıklı olacak. Ayrıca elbisenin altına kalın topuklu ayakkabı giyerek evin içerisinde yürüyebilir. Tabii topuk boyu seçilirken damat adayının boyunu çok geçmemesine dikkat edilmesi gerekir.

Sözde giyilecek elbiseleri seçerken rengine dikkat edilmesinde fayda var. Siyah, kahverengi gibi koyu renkler yerine daha çok canlı renkler tercih edilmeli. Ayrıca gelin adayı abartıdan uzak takılar ve sade bir saç-makyaj ile kıyafetini tamamlayabilir.

Damat adayı ise takım elbiseyle kız tarafının evine gider. Dilerse sözlüsünün elbisesinin renginde bir kravat takabilir.

Sözde Ne İkram Edilir?

Sözde ilk olarak söz kahvesi ikram edilir. "Söz adetleri nelerdir" desen, herkesin aklına ilk olarak kahve merasimi gelir! Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar. Daha sonra damat adayına bu kahve ikram edildiğinde yüz ifadesini değiştirmeden bitirene kadar içmesi beklenir. Böylelikle damat acı kahveyi içerek, müstakbel eşinin bir ömür boyu acı tatlı tüm anlarında yüzünü ekşitmeden yanında olacağını söylemiş olur.


Söz ikramlıklarının olmazsa olmazı Türk kahvesidir. Türk kahveleri içildikten sonra kız istenir. Söz kesme merasimi sonrasında ise misafirlere içecek olarak çay servisi yapılır.

Sözde kız tarafı ne yapar? Sözde kız tarafının ailesi, ana yemekten daha çok çayın yanında ikram edilecek yiyecekler hazırlar. Börek, kek, zeytinyağlılar, kanepeler hazırlanabilecek bazı ikramlıklardır. Tabii farklı yörelerde o yörenin lezzetleri de sunuma eklenerek çoğaltılabilir. İkramlıkların daha çabuk yapılabilmesi ve eksiksiz olması için söz hazırlıkları listesi oluşturmak da işe yarayacaktır.


"Sözde pasta kesilir mi?" de karşımıza çıkan sorulardan. Tabii söz gününe özel bir pasta yaptırman da gerekecek. Pastanı mutlaka konseptine uygun olarak seçmelisin. "Söz pastasını kim alır?" sorusunun cevabı ise kız tarafıdır. Bu galerideki modeller sana fikir verebilir: 

Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi

Öncelikle "Söz yüzüklerini kim alır" sorusunun cevabıyla başlayalım! Söz yüzüklerini erkek tarafının ailesi alır. Öyleyse söz yüzüklerini kim takar? Yüzükleri, iki taraftan birinin sevilen ve saygı duyulan bir aile büyüğü takar.

Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur. İstenilirse yüzük yükseltici de konularak, tepsi görseli zenginleştirilir. Söz tepsisi genelde gelinin kız kardeşi tarafından tutulur. Söz tepsisinin; gümüş, aynalı, kütük, kasnak gibi birçok farklı modeli bulunur. Bunlardan dilediğini seçebilirsin.

Söz Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Söz yüzükleri sağ elin yüzük parmağına takılır. Çiftlerin sağ ellerindeki yüzükler sözlü, sol ellerindeki yüzük ise evli olduklarını belli eder. Ancak önemli olan asıl konu birbirlerine karşı olan sevgileridir. Bu nedenle yüzükleri hangi elinize taktığınızın pek de bir önemi yoktur. Peki söz yüzüğünü kim keser? Kurdele kesme merasimi genellikle tarafların aile büyükleri tarafından gerçekleştirilir.

Sözde Ne Takılır? Sözde Geline Ne Takılır?

Sözde takı takılır mı? Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar. "Sözde kıza ne takılır?" sorusunu da böylece cevaplamış olduk!


Sözde Erkeğe Ne Takılır?

Sözde damada ne takılır? Sözde geline takı setleri veya altın bileklikler takılırken erkeğe, beğenisine göre şık veya spor bir saat takılabilir. Aynı zamanda çeşitli künyelerin de sözde erkeğe takıldığı görülür.

Söz merasimlerinin vazgeçilmeyen geleneği olan bohçalarla ilgili detaylara da göz atmak istersen şu yazımıza bakabilirsin: Söz Bohçasına Ne Konur? Söz Bohçası Süslemesi Nasıl Yapılır?

Nişan Hakkında Bilmen Gerekenler

Nişan hazırlıklarına başlamadan önce, söz ve nişanı bir arada mı yoksa ayrı ayrı mı yapacağına karar vermen en doğrusu. Günümüzde kız isteme ve söz bir arada, nişan ayrı yapılabildiği gibi, bazı çiftler söz ve nişanı beraber de yapabiliyorlar. Ayrıca isteme nişan bir arada da yapılabiliyor. Yani senin anlayacağın aileler karşılıklı anlaştığı sürece kesin kurallar yok. Nişan nasıl yapılır, nişan bohçasında neler olur, nişan alışverişinde neler alınır ve daha birçok sorunun cevabını bulabileceksin. Nişan hazırlıkları hakkında bilmen gereken ne varsa yazdım.

Nişanda Ne Yapılır?

Nişanda ne olur? Nişan töreni için düğünün provası denilebilir. Çünkü nişan mekanları, fotoğrafçı, kuaför, abiye derken düğünle benzer süreçler seni bekliyor. "Nişan töreninde ne yapılır?" sorusunu senin için cevapladım.

Peki nişan nasıl yapılır? Kız isteme faslından bir süre sonra aileler bir araya gelerek nişan tarihini belirler. İstenilirse nişan töreni evde de yapılabilir, ancak son zamanlarda sıklıkla nişan salonlarında yapıldığını görüyoruz. Evde nişan konsepti oluşturacaksan da nişan masası hazırlamayı ihmal etmemelisin. Konsept için temel renkler belirlemeli ve o renkler üzerinden gitmelisin. Ayrıca “Nişan Masası Süsleme Fikirleri” yazımızda da sana fikir verecek birçok öneri var.

Nişan Akışı Nasıl Olur?

"Nişan töreni nasıl olur?" sorusu, çoğu çiftin aklını meşgul ediyor. Senin için tek tek anlattım.

Nişan Sıralaması

  • Konukların eve veya özel davet alanına gelmesi ile nişan başlar.
  • Yaklaşık yarım saat geçtikten sonra ise nişan törenine geçilir ve yüzükler takılır.
  • Yemekli bir nişan töreni yapmayı düşünüyorsan sırada yemek servisi gelir.
  • Yemek servisi bittikten sonra ise nişan pastası bir törenle kesilir ve davetlilere ikram edilir.

Ev törenlerinde börek ve kek gibi lezzetler ikram edebileceğin gibi catering hizmeti almayı da tercih edebilirsin. "Nişanda dans edilir mi?" sorusunun da hemen yanıtını verelim: pasta ikramından sonra kalan sürede gönlünce dans edebilir ve sevdiklerinle eğlenebilirsin!

Nişanda Yüzükleri Kim Takar? Nişan Kurdelesini Kim Keser?

"Nişan yüzüğünü kim takar, nişanda kurdeleyi kim keser" diye sorarsan da şöyle söyleyelim: Kız veya erkek tarafının ailesinden yaşı büyük olan ve saygı duyulan bir akrabaları bunun için görevlendirilir. Mekanda yüzüklerin kurdelesini kesecek olan aile büyüğü önceden belirlenir ki yapacağı konuşmayı hazırlasın.

Nişan günü ise mekanda yüzükler takılır, kurdele kesilir, pasta yenip, bol bol fotoğraf çekilir.

"Nişanda araba süslenir mi" sorusu da çiftlerin kafasını kurcalıyor. Şöyle ki ihtişamdan hoşlanan çiftlerin son dönemlerde araba süslediğini görüyoruz. Ancak birçok çift tarafından süsleme seçeneği tercih edilmiyor. Siz de kararsız kaldıysanız, dikiz aynasına bağlayacağınız bir tül kumaş ile çözüm sağlayabilirsiniz.


Nişanda Ne Giyilir?

İşte bu gelin adayı açısından cidden zor bir süreç: Nişanlık seçme aşaması! Nişan günü muhtemelen bir abiye giyeceksin. Yani söz gününde giydiğin düz elbiseden daha gösterişli olması gerektiği kesin. Ancak nişanlık modelleri arasında kaybolurken dikkat etmen gereken bazı kurallar var.

Nişanını açık alanda, bir kır bahçesinde yapacaksan tül kumaştan hazırlanmış uçuş uçuş bir elbise tercih edebilirsin. Ama otel gibi gösterişli bir mekanda yapacaksan dantel işlemeleri olan ya da taşlı elbiselere yönelebilirsin.

Damat adayı ise renklerini ve modelini sevdiği bir takım elbiseyi seçebilir. Biliyorsun, her zaman olduğu gibi nişan kıyafetleri konusunda da erkeklerin işi daha kolay.

Nişanı Hangi Taraf Yapar?

"Nişan masrafları kime ait?" herkesin aklını meşgul eden bir soru. Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. "Nişanda kız tarafı ne yapar?" sorusu bununla da bitmiyor. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Nişanda erkek tarafının yapması gerekenlerin başında ise gelin adayının nişanlığını karşılamak gelir.

Bu gelenek birçok aile tarafından uygulansa da günümüzde çiftler ödemeleri ortaklaşa da halledebiliyorlar. "Nişanda erkek tarafı ne alır?", "Nişan elbisesini kim alır?" diye de düşünüyor olabilirsin. Gelinin elbisesi erkek tarafınca karşılanır.

Ayrıca gelin adayı nişan çiçeğinin elbisesiyle uyumuna dikkat etmeli ve buketin seçimini son ana bırakmamalı. Özellikle nişan fotoğraflarında en çok kullanacağı aksesuarı olacağından çiçek seçimi çok önemli.


Nişanda Ne İkram Edilir?

Eğer nişan evde yapılıyorsa kek, börek gibi ikramlar misafirlere sunulur. Profesyonel catering hizmeti alarak da ikram hazırlama sorununu pratik bir şekilde çözebilirsin. Ancak nişanın mekanda yapılacak ise karşına iki seçenek çıkıyor: Yemekli veya yemeksiz nişan! Yemekli nişanlarda başlangıç olarak ordövr tabağı ve ara sıcaklar sunulduktan sonra ana yemek ikram edilir. Eğer yemekli bir nişan organizasyonu tercih edilmeyecekse davetlilere meşrubat ve kuru pasta şeklinde ikramlıklar dağıtılır.

Nişanda Pastayı Kim Alır?

Tabii bir nişanın olmazsa olmazı nişan pastasıdır. Peki söz nişan pastasını kim alır? Nişan pastasını kız tarafı alır. Çünkü tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Nişan pastasıyla ve çiçeklerle süslenmiş bir nişan masası ise çekilecek olan fotoğraflara muhteşem bir fon oluşturur.

Bunların yanı sıra nişanda erkek tarafı ne getirir? Erkek tarafı nişan için gelin tarafına çiçek ve çikolata gibi çeşitli hediyeler getirir.

Nişan Adetleri Nelerdir?

Nişan Bohçası: Nişan bohçası, "nişanda ne götürülür?" sorusuna bir cevap olarak görülebilir. Gelin nişan bohçasına genellikle; iç çamaşırı takımları, gecelik ve pijama takımı, çorap, terlik, elbise, ayakkabı, parfüm deodorant, makyaj seti, çanta, bornoz, havlu, ayna ve tarak seti konulur. "Gelin Bohçasında Ne Olur ve Nasıl Süslenir?" yazımızda daha detaylı bilgi de bulabilirsin. Damat bohçasında ise bunlar bulunur: Pijama takımı, çorap, terlik, parfüm, deodorant, tıraş seti, iç çamaşırı seti, gömlek, kravat, kemer, mendil, havlu, cüzdan. Daha detaylı bilgi için de "Damat Bohçasına Neler Konulur ve Nasıl Süslenir?" yazımızı okumanı öneririm.

Nişan Tepsisi: Törende nişan yüzüklerinin ve makasın konulacağı şık bir tepsi hazırlanması gerekir. Bu tepsi; çiftin isimleriyle, çiçeklerle ve küçük aksesuarlarla süslenebilir.

Nişanda Ne Takılır? Nişanda Kim Ne Alır?

"Nişanda erkek tarafı ne takar?" sorusu sıkça soruluyor. Nişanda erkek tarafı geline takı seti takar. "Nişanda kız tarafı ne takar? diyorsan; nişanda gelin tarafı damada genelde saat takar veya hediye alır. Ancak genellikle bölgeye veya ailelerin maddi durumuna göre değişiklik gösterebilir. Nişanda takılabilecek aksesuarların arasında; bilezikler, kolyeler ve erkek için saatler bulunur. Peki geline ve damada nişanda ne alınır?

Nişanda Geline Ne Takılır?

Nişanda erkek tarafı geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. "Nişanda kıza ne takılır?" sorusu, gelen diğer davetlilerden de sık sık aldığımız bir soru. Bu sorunun cevabı ise aileler arasında konuşulup belirlenir. Geline de set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik de takılabilir.


Nişanda geline ne takılır sorusunun yanı sıra “Nişanda davetliler takı takar mı?” aklındaki sorulardan biri olabilir. Geleneklerimizde böyle bir şey çok karşılaşılan bir durum değildir. Nişan töreni akraba ağırlıklı olacağı için takmak isteyenler tabii ki takabilir. Bu törende asıl takılar gelin ve damat aileleri tarafından takılır. Bazı bölgelerde gelin adayına gümüş veya inci takılar takılsa da genel olarak altın tercih edilir.

"Nişanda damat geline ne takar?" da merak edilen konulardan birisi. Böyle bir gelenek bulunmamasıyla birlikte damat geline güzel bir kolye veya bileklik takabilir.

Nişanda kızın ailesi kıza ne takar? Gelinin ailesi isterse kızlarına bilezik veya saat gibi bir takı takabilir. Böylece bu güzel günü hatırlatan bir anı da oluşmuş olur.


Nişanda Damada Ne Takılır?

Peki nişanda erkeğe ne takılır? Geline takılan bu setlerin karşılığında gelinin ailesi isterse damada şık bir saat takabilirler. Saat alternatifi olarak ise –damat bu tarz takılar kullanıyorsa- künye de takılabilir.


Nişan Yüzükleri Nasıl Seçilmeli?

Nişan yüzüğü seçimi büyük önem taşıyor. Çünkü düğünde ekstradan alyans alınmayacak, nişan yüzüğü sağ elden sola geçecek. Bu nedenle yüzük alırken günlük kullanıma uygun bir model seçmeye dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Yani her an takılacak bir yüzük olduğunu düşünürsek, yüzüğün ergonomik olması en önemli kriter olmalı. Ayrıca yüzüğün içine tarih ve isimler dışında aşkınızı ifade eden bir cümle de yazdırabilirsin. Peki nişan yüzüklerini kim alır? Geleneklere göre damadın yüzüğünü kız tarafı, gelinin yüzüğünü ise erkek tarafı alır.


Nişan Giriş Müziği Nasıl Seçilir?

Nişanında davetlilerin arasına girerken çalmasını istediğin şarkıyı seçerken tarzını göz önünde bulundurman çok önemli. Ayrıca nişan yapacağın mekana göre de bir seçimde bulunabilirsin. Senin için hazırladığımız nişan şarkılarını şu yazımızda bulabilirsin: Duygular Sel: En Güncel Nişan Giriş Müzikleri

Salonda Nişan Töreni Nasıl Yapılır?

Nişan törenleri genelde evde yapılmayı tercih edilir. Bunun yanında özel bir mekanda da nişan törenini gerçekleştirebilirsin. Bunun için konuk sayına uygun kapasitede bir davet alanı bulmalı, dekorasyon ve ikram gibi ayrıntıları da önceden düşünmelisin.

Söz ve Nişan Farkı

Söz kesmek olarak bilinen merasim özetle ilişkiyi aileler nezdinde resmiyete dökmek anlamına gelirken nişan, söze kıyasla daha geniş katılımlı bir organizasyondur. Sözde aileler bulunurken nişana yakın akrabalar ve arkadaşlar da katılabilir. "Kız isteme" denen gelenek bu merasimde gerçekleşir ve aileler arasında anlaşma sağlanır. Son dönemlerde iki organizasyonu bir arada yapmak da oldukça popüler.

Söz Nişan Bir Arada Ne Takılır?

Söz ve nişanda ne takılır? İki merasimde de çiftlere alyans takılır. Bazı aileler ve çiftler her törende farklı yüzük takmak isteyebilirler. Böyle bir durumda değişen tek fark yüzüklerin modeli olur. Törenler ayrı ayrı yapılırsa sözden sonra nişan ne zaman yapılır? Bunun için bir zaman sınırlaması yoktur. İki tarafın da müsait olduğu bir tarihte nişan töreni de yapılabilir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: tepsisi tutar? istemede tepsiyi ?